Acasă GLOBAL NEWS Un raport al comunitatii serviciilor de informatii americane prezinta scenariul evolutiei umanitatii pana in 2040

Un raport al comunitatii serviciilor de informatii americane prezinta scenariul evolutiei umanitatii pana in 2040

0
Un raport al comunitatii serviciilor de informatii americane prezinta scenariul evolutiei umanitatii pana in 2040

Din patru in patru ani, comunitatea serviciilor americane de informatii elaboreaza un raport sinteza asupra ansamblului de amenintari, pericole si tendinte politice, sociale si economice care pot influenta modul de viata american.

Raportul, denumit: “Global Trends 2040: O lume mai contestata, realizat de Consiliul National de Securitate al SUA “ analizeaza principalele zone de risc: schimbari climatice, epidemii/pandemii, crize financiare, perturbari tehnologie si confruntari ideologice. Concluzia generala a raportului arata ca pandemia de SarsCov2 a accentuat dramatic increderea populatiei in autoritati si decalajul dintre bogati si saraci, deschizand drumul unor curente extremiste, populiste, violente, care vor incerca sa schimbe realitatea lumii libere.

Cele mai consistente elemente din raport se concentreaza asupra conflictelor in crestere dintre SUA si China, relatiile occidentului cu Rusia, amenintarile Iranului asupra statului Israel, precum si cresterea influentei unor puteri regionale si a unor actori nestatali care pot face „un mediu geopolitic mai volatil si mai predispus la conflicte si o cooperare internationala slabita.”

Raportul comunitatii serviciilor de informatii americane ofera si doua scenarii despre cum ar putea arata lumea in 2040. In varianta optimista, guvernele democratice si societatile civilizate s-ar dovedi „mai capabile sa cultive cercetarea stiintifica si inovatia tehnologica, catalizand un boom economic” ce le va permite sa faca fata tensiunilor interne si sa reziste rivalilor internationali. In cel mai pesimist scenariu se postuleaza ca pandemia de COVID-19 si incalzirea globala ar putea distruge resursele de hrana la nivel mondial, ducand la conflicte de strada soldate cu milioane de victime.

Facebook