11.9 C
București
2023 decembrie 2

Un militar ucrainean a fost ucis azi de trupele separatistilor rusi

RECOMANDARI

- Advertisement -

Acum 11 ani incepea razboiul in Ucraina, producand pana astazi peste 15.000 de morti si aproximativ un 1,5 milioane de cetateni stramutati. Chiar astazi un militar ucrainean a fost ucis in inclestarile de forte cu separatistii rusi din Donbas.

Intr-un comunicat al Pentagonului se subliniaza ca desfasurarea militara rusa la frontiera cu Ucraina este mai mare decat cea din 2014, cand Rusia a invadat Crimeea, iar purtatorul de cuvant al Departamentului american al Apararii, John Kirby, a afirmat: “Noi nu credem ca aceasta desfasurare este propice securitatii si stabilitatii de-a lungul frontierei cu Ucraina si cu siguranta nu in Crimeea ocupata. Rusii spun ca este vorba despre exercitii. Noua nu ne este foarte clar care este obiectivul”.

Moscova a anuntat vineri faptul ca suspenda – pe o perioada de sase luni, de la 24 aprilie la 31 octombrie – „trecerea prin apele teritoriale ale Federatiei Ruse a navelor militare si altor bastimente de stat”.
Aceasta suspendare vizeaza trei zone, inclusiv in apropierea peninsulei Kerci, langa stramtoarea cu acelasi nume, care leaga Marea Neagra si Marea Azov si care are o importanta cruciala in exporturi de cereale si otel ale Ucrainei.

Kievul se teme ca Moscova cauta un motiv de razboi, pentru a o invada. In contrapartida, rusii acuza administratia Zelenski ca pregateste o ofensiva impotriva separatistilor prorusi din estul Ucrainei si sustin ca „nu ameninta pe nimeni”.
Statele membre NATO si-au exprimat vineri „ingrijorarea” fata de manevre maritime rusesti si au cerut Moscovei sa garanteze „liberul acces” in porturile ucrainene de la Marea Azov

- Advertisement -

PE ACELASI SUBIECT

Ultimele stiri

Facebook