0.2 C
București
2023 noiembrie 30

Turcia propune tarilor musulmane realizarea unei coalitii militare care sa apere populatia civila din Palestina si locurile sfinte

RECOMANDARI

- Advertisement -

De la inceputul violentelor dintre armata israeliana si militantii miscarilor Hamas si Jihadul Islamic, peste 200 de civili palestinieni, printre care femei si copii au fost ucisi si alte cateva mii raniti. In urma raidurilor aeriene israeliene au fost distruse aproape integral infrastructurile rutiere, de sanatate, invatamant si comunicatii din Fasia Gaza.

In acest context, Ankara propune Organizatiei Cooperarii Islamice infiintarea “Fortei de aparare a Palestinei”. Concret, propunerea Turciei este ca tarile musulmane sa trimita forte armate in Liban, Iordania si Egipt pentru a garanta minima siguranta a civililor palestinieni, pulverizati in conflictul cu regimul lui Netanyahu.

Conform publicatiei turcesti, Yni Safak, Iran, Quatar, Pakistan, Malaezia si Turcia ar fi dispuse sa realizeze o coalitie militara islamica pentru apararea populatiei si a locurilor sfinte din Palestina

Conform specialistilor, tarile musulmane ar putrea desfasura militari in Iordania si Liban, tari aflate sub amenintarea Palestinei si Israelului si s-ar putea recurge la actiuni si in afara Natiunilor Unite. Tarile musulmane, precum Turcia, Iran, Qatar, Malaysia si Pakistan, ar purtea infiinta o forta a coalitiei dand publicitatii un comunicat. Aceasta coalitie ar apara atat palestinienii, cat si lacasurile sfinte.

Conform specialistilor in drept, pentru o astfel de actiune este necesara rezolutia Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite. Dar pentru adoptarea rezolutiei este nevoie ca membrii permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU (SUA, Marea Britanie, Franta, China si Rusia) sa voteze in unanimitate, chiar si un veto fiind suficient pentru blocarea actiunii. Pentru ca Statele Unite isi folosesc dreptul de veto in cazul rezolutiilor legate de Israel, pare destul de dificila punerea in practica a acestei initiative. Pana in prezent, Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite a adoptat 10 rezolutii impotriva Israelului, dintre care 7 sunt recomandari. Trei dintre aceste rezolutii sunt obligatorii. Israelul nu a tinut cont de nicio rezolutie pana acum. De asemenea, Natiunile Unite adoptasera o rezolutie impotriva Israelului cu privire la necesitatea apararii poporului palestinian. Adunarea Generala a Natiunilor Unite a adoptat la 16 iunie 2018 o rezolutie cu votul a 126 de tari pentru apararea Palestinei.

- Advertisement -

PE ACELASI SUBIECT

Ultimele stiri

Facebook