Acasă GLOBAL NEWS Terorism de stat aproape de spatiul european si nord-atlantic

Terorism de stat aproape de spatiul european si nord-atlantic

0
Terorism de stat aproape de spatiul european si nord-atlantic

Dictatorul Lukasenko, un ultim stalinist provenit din ruinele defunctului URSS, aseaza Belarusul pe lista infama a statelor care practica la scara larga terorizareara propriei populatii. Fostul tractorist, ajuns sa decida discretionar destinele natiunii sale, a ordonat unui avion de lupta sa forteze aterizarea in Belarus a unui avion comercial doar cu scopul de a aresta un ziarist de opozitie refugiat in strainatate.

Intrebarea care tulbura opinia publica internationala, este cum reuseste maladiva adunatura de politruci de la Minsk, sa sfideze sanctiunile UE, acordurile internationale si mai ales prezenta umbrelei de securitate a NATO in regiune. Si aici, pertinent este un singur raspuns: Lukasenko nu este nimic altceva decat papusa de lemn a ventrilocului Putin, care afirmase recent ca daca se intampla ceva cu Belarus, atunci Kremlinul va fi acolo”!

Asadar, chiar daca odiosul act de piraterie care a dus la deturnarea unui avion pentru a aresta un biet jurnalist de investigatii care a scris despre coruptia si incompetenta administratiei de la Minsk, este opera serviciilor secrete bieloruse, autorul moral este la Kremlin. Putin vrea sa testeze Capacitatea de reactie a Occidentului si institutiilor sale reprezentative, NATO si UE, in fata unui act de terorism de stat. Pe liderul de la Kremlin il intereseaza de fapt daca alianta nord-atlantica si birocratia bruxelleza pot si vor sa actioneze concret, nu doar formal, prin declaratii sforaitoare sau gesturi infantile de fronda. Aici este miza!

Intr-un excelent articol scris pentru adevarul.ro, reputatul analist de politica externa, Cristian Unteanu scrie: “ Este posibil – dar nu obligatoriu – ca evolutiile marginale si violente ale lui Lukasenko sa-i fie permise de strategul de la Kremlin tocmai pentru a avea cum, in aplauzele viguroase ale unei asistente foarte dornice sa auda o asemenea stire, sa comunice ca-si ia angajamentul sa rezolve cumva, fireste la modul democratic, „situatia Lukasenko” devenita „criza Lukasenko”. Un sacrificiu de piesa importanta? Poate nici nu va obligat sa ajunga aici, poate Biden va fi multumit cu angajamentele globale la care se va ajunge, asa ca Lukasenko va fi tratat la nivelul unui detaliu suparator de context, responsabilitatea de rezolvare revenindu-i lui Putin”.

Asadar, capitolul deturnarii avionului la comanda lui Lukashenko are menirea sa-l incarce pe Putin cu munitie premium in proxima intalnire cu Joe Biden, care va avea loc in Elvetia si exact pe sistemul “pompierul-piroman”, Putin aprinde focul, cu mana idiotului util, apoi se angajeaza sa-l stinga demonstrand ca nimic nu se poate rezolva in regiune fara acordul sau implicarea Moscovei. Un joc de sah geopolitic, la care Putin exceleaza!

“ Intre timp, sa vede, dincolo de vorbele dure si sintagmele impresionant-viforoase, ce vor putea decide liderii europeni in Summit. Ce decizii concrete si imediate de retorsiune ar fi in stare sa adopte si pe ce durata. Daca nu vor face nimic si doar vor insira vorbe, atunci Lukaseko castiga si, pe modelul baietilor veseli din Somalia, va sti ca data viitoare poate aresta un avion intreg”, conchide Cristian Unteanu in articolul: “Belarus: mizeria dictaturii reziliente cu batjocorirea opiniei publice internationale”.

Facebook