1.5 C
București
2023 decembrie 1

Tarului Putin i-a cam ruginit coroana

RECOMANDARI

- Advertisement -

Cine a studiat istoria declinului marilor puteri si a liderilor lor, se descurca relativ usor cu “citirea semnelor”, care prevad momentele de rascruce. Prins in menghina propriilor ambitii imperiale, “tarul de la Rasarit” s-a lansat zilele trecute intr-un discurs cutremurator invocand ca URSS nu a fost altceva decat proiectia “Mamei Rusia in istorie” si dupa ce a zugravit in note patetice ca tara lui este “o cetate asediata” care se confrunta periodic cu tentative ale unora de „a inhata” ceva de la ea, a facut si o profetie menita sa creeze siroaie de transpiratie rece pe sira spinarii lumii libere: “ le vom sparge dintii tuturor celor care se incumeta sa ameninte interesele legitime ale Federatiei noastre”.

La capatul discursului presedintelui Putin s-a insinuat ideea specifica oricarui dictator care isi simte subrezita puterea, (si aici sa notam o scadere masiva de incredere pe plan intern, cauzata de arestarea opozantului Navalnii si de un nivel nesatisfacator de trai, produs de sanctiunile internationale de dupa anexarea Crimeii), ca singurul salvator al natiunii ruse este insusi domnia sa! “Multi vor sa puna piedici Rusiei pentru ca o considera prea mare si se tem de ea. O considera prea mare chiar si dupa ce si-a pierdut o buna parte din teritoriile istorice dupa destramarea Uniunii Sovietice”.

Obsesia imperiala ii transpira prin toti porii, fostului spion Kgb, ajuns cel mai puternic lider de la Kremlin, dupa Stalin. Sa afirmi ca “Uniunea Sovietica nu este nimic altceva decat Rusia istorica” si sa iti asumi destinul istoric al refacerii fostului imperiu comunist, ne demonstreaza inca odata aroganta si cinismul “tigrului alb cu ochii albastrii”, cum il alinta pe Vladimir Putin, presa de propaganda.

Dupa ce s-a incalzit in ropotele de aplauze ale auditoriului, iar camerele de televiziune ii fixau prim planul, presedintele rus a inceput sa se laude cu faptul ca “poporul rus detine cele mai moderne forte nucleare din lume”, mentionand sistemul de rachete „Avangard” care are o raza de actiune intercontinentala ce atinge viteza hipersonica.

Toate aceste declaratii menite sa ii intareasca armura subrezita in ultimul timp,
au probabil efectul scontat in plan intern, insa pe agenda internationala, ele sunt incadrate la capitolul: “inceputul sfarsitului”. Sa ne amintim de ultimile discursuri ale lui Ceausescu, Sadam Husein, Gadaffi, in toate regaseam aceleasi predicate ultimative, belicoase si menite sa atraga atentia! De altfel, Vladimir Putin nu este la prima declaratie in care arata ca visul sau geopolitic este renasterea URSS. A inceput cu agresarea Georgiei si a Ucrainei, ameninta tarile baltice si submineaza economiile fostelor tari socialiste, inclusiv Romania! In 2011 a declarat ca destramarea Uniunii Sovietice “a fost cea mai mare catastrofa a secolului trecut”!

Oare ce carte secreta mai ascunde abilul presedinte rus? Va mai gasi vreo strategie oculta de a-si intari pozitia? Cu Biden suparat, cu Xi Jimping prea mare ca el sa para mare, cu cresterea antipatiei electoratului, va avea o misiune grea, dar nu imposibila…

- Advertisement -

PE ACELASI SUBIECT

Ultimele stiri

Facebook