
Intr-un interviu publicat de una dintre cele mai importante publicatii suedeze, comandantul -sef al fortelor aeriene suedeze, Karl-Johan Edströ, a declarat ca armata rusa a inceput sa efectueze manevre provocatoare intr-un ritm din ce in ce mai intens, „nu doar la scara mai mare, ci si foarte complexe”. Edström nu este singurul comandant suedez care considera Rusia principala amenintare la adresa tarii sale. Seful armatei, Carl Engelbrektson, a afirmat ca „simplul fapt ca avem puterea pe Gotland (o insula din Marea Baltica) creeaza o multime de probleme unui potential inamic”.
Ca raspuns la manevrele rusesti, comandantul suedez a anuntat ca, la randul ei, armata suedeza va exersa in timpul manevrelor sale lovituri impotriva punctelor vulnerabile ale unui potential inamic.
Comandantul-sef al fortelor aeriene suedeze, Karl-Johan Edström, a avertizat recent ca „potentialul nostru este suficient pentru a crea probleme militare chiar si pentru un adversar atat de important ca Rusia”, iar contraamiralul Eva Skug Haslum, care comanda marina suedeza, are o declaratie si mai belicoasa:
„Sarcina noastra importanta este sa ne gandim la un plan de actiune in acest caz si sa ne pregatim”, a spus ea.
Pentru analistii geopolitici,declaratiile martiale ale suedezilor sunt un lucru destul de neasteptat. Cea mare parte a ultimii 170 de ani, Suedia a dus o politica de „neutralitate” pe plan extern. Incepand cu regele Karl XIV Johan, care a domnit in prima parte a secolului XIX, Suedia a evitat sa-si ia angajamente militare in cadrul conflictelor internationale. Drept urmare, tara nu a mai purtat razboaie dupa 1814.
Presa rusa controlata de Kremlin este plina de articole si sinteze ale analistilor militari care arata ca Suedia face toate demersurile pentru a accede in NATO.
Editia electronica a ziarului Pravda prezinta punctul de vedere al acelor politicieni si militari suedezi care cred ca tara ar trebui, daca nu sa renunte la politica sa de neutralitate, sa se apropie cat mai mult de NATO.
Faptul ca intre Suedia si Nato se poarta discutii intense este demonstrat de faptul ca fortele armate suedeze vor primi 7,9 miliarde de dolari, iar pana in 2025 aceasta suma va creste la 10,7 miliarde de dolari.
Mai mult, in luna februarie a acestui an, comandantul adjunct al fortelor aeriene suedeze, generalul de brigada Anders Persson, a sustinut ca exista riscul unei invazii rusesti in Finlanda. Apoi le-a oferit finlandezilor sa cumpere avioanele multirol suedeze Gripen cu 12 miliarde de euro.