Acasă GLOBAL NEWS SUA reactie acida la adresa UE din cauza conductei rusesti si a acordului cu China

SUA reactie acida la adresa UE din cauza conductei rusesti si a acordului cu China

0
SUA reactie acida la adresa UE din cauza conductei rusesti si a acordului cu China

Statele Unite au dat de inteles ca gazoductul Nord Stream 2 cu Rusia si Acordul General de Investitii (CAI) cu China prejudiciaza Europa si relatiile transatlantice. Statele Unite au dat de inteles ca gazoductul Nord Stream 2 cu Rusia si Acordul General de Investitii (CAI) cu China prejudiciaza Europa si relatiile transatlantice.

“Conducta divide Europa, primejduind Ucraina si Europa Centrala in fata manipularilor si a influentei Rusiei”, a declarat secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, la o conferinta de presa desfasurata, miercuri (24 martie), la sediul NATO din Bruxelles.

“Vom continua sa urmarim activitatea destinata finalizarii si autorizarii conductei si, daca acest lucru se va intampla, vom examina aplicarea unor sanctiuni“, a adaugat el.

Prima deplasare simbolica in Europa a lui Blinken de la instalarea sa in functie era menita sa aduca relatiile cu noua administratie SUA intr-o postura amicala.

Conducta Rusiei cu Germania este aproape finalizata, iar Berlinul incearca sa convinga Washingtonul sa permita finalizarea proiectului.

Dar, in culisele reuniunii NATO de marti, in pofida redresarii relatiilor dintre SUA si UE, Blinken i-a declarat ministrului german de externe, Heiko Maas, ca ‘nu exista niciun fel de ambiguitate’ in privinta pozitiei SUA. “Nord Stream 2 e o idee proasta, iar eu i-am spus direct asta ministrului de externe Heiko Maas, subliniind totodata clar ca firmele angajate in construirea conductei risca sanctiuni din partea SUA“, a spus Blinken.

El a desemnat Rusia si China drept cele mai mari amenintari la adresa NATO. In Oceanul Pacific, “ambitiile militare ale Chinei cresc cu fiecare an”, a avertizat el.

Rusia si-a consolidat fortele spre Nord Indepartat, in Marea Baltica si in Marea Mediterana, a provocat un razboi in Ucraina si a omorat oameni folosind arme chimice, a mai adaugat el. Iar ambele tari “se folosesc de accesul la resurse importante, la piete si la tehnologii ca sa exercite presiuni asupra aliatilor nostri si ca sa ne dezbine“, a mai spus Blinken.

El nu a pomenit si numele acordului CAI, dar a cerut Parlamentului European sa “se arate ferm” in fata “agresiunilor” Chinei inainte de a vota ratificarea acordului, programata in cursul acestui an.

El a facut aceste declaratii dupa ce China a impus sanctiuni unor europarlamentari ca urmare a sanctiunilor impuse de Occident unor oficiali chinezi care incalca drepturile omului.

“Sanctiunile aplicate in replica Parlamentului European… ne motiveaza si mai mult sa fim fermi si sa ramanem uniti, altfel riscand sa le aratam ca agresiunea lor are efect“, a subliniat Blinken.

Miercuri, Blinken si seful afacerilor externe ale UE, Josep Borrell, au relansat “dialogul bilateral” pe tema Chinei, discutand “o gama intreaga de probleme legate de pericole, dar si de oportunitati”. “In privinta Chinei, Statele Unite nu ii vor sili pe aliati sa aleaga intre noi si ei “, a subliniat Blinken, dar el s-a gandit ca statele din UE ar putea conlucra cu China doar in anumite domenii, respectiv, doar pe tema “schimbarii climei si a securitatii in materie de sanatate”.

Turbulente
Vizita lui Blinken survine pe fondul unor vremuri tulburi pentru relatiile UE cu Rusia si China.

Relatiile cu Rusia se afla pe muchie de cutit in urma otravirii si incarcerarii liderului opozitiei, Alexei Navalnii, care, tot miercuri, a avertizat ca, in timpul detentiei, starea sanatatii sale s-a deteriorat.

Disputele cu China au izbucnit din cauza persecutiilor la care este supusa minoritatea uigura din provincia Xinjiang.

Guvernul german se agata de proiectul Nord Stream 2 in pofida crescandei opozitii a politicienilor din tara. Dar, la Washington, Blinken este supus unor presiuni vizand torpilarea proiectului, chiar daca el ar fi dorit ca, la Bruxelles, sa se arate prietenos.

Marti, intr-o scrisoare adresata lui Blinken, doi importanti senatori democrati, Bob Menendez si Jeanne Shaheen, au afirmat ca “aceasta conducta trebuie oprita, iar conducerii dvs. i se cere sa se orienteze spre acest scop”. “Sanctiunile cu privire la Nord Stream 2 trebuie grabite pentru a raspunde urgentei acestui obiectiv“, au adaugat ei.

In prezent, un vas rusesc cufunda ultimii kilometri de conducta in Marea Baltica. Dar, ca sa poata functiona, Nord Stream 2 are nevoie si de alte companii furnizoare de servicii, iar sanctiunile SUA au silit deja o companie norvegiana de expertiza, DNV GL, si societatile de asigurari Zurich Insurance si Munchen Re, dar si alte 16 firme, sa se retraga.

In acelasi timp, marti, ministrul chinez al sanatatii, Huang Runqiu, a purtat convorbiri pe tema schimbarii climei cu oficiali UE, inclusiv cu vicepresedintele Comisiei Europene, Hans Timmermans, cu unele state membre ale UE si cu SUA, ca si cand aceasta criza diplomatica nici nu ar fi existat.

Un semnal?
Dar, daca Beijingul ar dori o detensionare a situatiei, atunci retragerea sanctiunilor impuse unor europarlamentari si familiilor acestora, trecute si ele pe lista neagra, ar fi un semnal pentru CAI (acordul de investitii UE–China, n. red.)

“Ceea ce sper este ca diplomatia sa gaseasca o cale prin care sa detensioneze situatia… Trebuie consolidata o oarecare incredere or, deocamdata, intre cele doua parti nu exista asa ceva”, a declarat miercuri, in Financial Times, Iuliu Winkler, un europarlamentar roman din partea Partidului Popular European (PPE), cel mai mare grup din Parlamentul European.

“Trebuie sa existe o solutie in privinta sanctiunilor inainte ca noi sa revenim la discutiile obisnuite pe aceasta tema “, a spus si Bernd Lange, un europarlamentar german din partea grupului social-democrat (SD), cel de-al doilea mare grup din parlament.

Chiar si vicepresedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, un politician care sprijina mediul de afaceri, a calificat sanctiunile Chinei drept “inacceptabile“. Miercuri, in fata jurnalistilor din Bruxelles, el a spus ca “perspectivele de ratificare a CAI vor depinde de evolutia situatiei“.

Traducere: Rador

Facebook