-0.7 C
București
2023 noiembrie 27

Sase avioane rusesti au penetrat spatiul aerian securizat de NATO

RECOMANDARI

- Advertisement -

„Avioane de vanatoare NATO au actionat luni de 10 ori pentru a urmari bombardiere si avioane de lupta rusesti in cursul unui varf neobisnuit de zboruri peste Atlanticul de Nord, Marea Nordului, Marea Neagra si Marea Baltica”, a declarat NATO intr-un comunicat.

„In total, avioanele NATO au interceptat sase grupuri diferite de avioane militare rusesti langa spatiul aerian al Aliantei in mai putin de sase ore”, se arata in comunicat.

Avioanele rusesti identificate includeau bombardiere supersonice Tupolev Tu-160 Blackjack si bombardiere Tupolev Tu-95 cu raza lunga de actiune, potrivit Aliantei. Piloti din Norvegia, Marea Britanie, Belgia, Turcia, Romania, Bulgaria si Italia au efectuat manevre de interceptare.

„Aeronavele rusesti interceptate luni nu au patruns niciodata in spatiul aerian al Aliantei, iar interceptarile au fost efectuate in conditii de siguranta si de rutina. Protejarea integritatii spatiului aerian al membrilor Aliantei este o sarcina pe timp de pace care contribuie la apararea colectiva a NATO”, potrivit aliantei.

In comunicat se mai subliniaza ca „aeronavele militare rusesti nu transmit frecvent un cod transponder care sa indice pozitia si altitudinea lor, nu inregistreaza un plan de zbor sau nu comunica cu controlorii de trafic aerian, reprezentand un risc potential pentru avioanele civile”.

Avioanele de vanatoare din tarile NATO efectueaza sute de misiuni in fiecare an pentru a identifica si monitoriza aeronave rusesti care se afla in spatiul aerian international.

Generalul de brigada Andrew Hansen, sef adjunctul sefului operatiunilor Comandamentului Aerian Aliat din Ramstein (Germania), a mentionat ca aceste operatiuni demonstreaza „disponibilitatea si capacitatea fortelor NATO de a monitoriza cerul aliat 24 de ore pe zi, 7 zile din saptamana si 365 zile din anului”.

- Advertisement -

PE ACELASI SUBIECT

Ultimele stiri

Facebook