
Aflate sub tirul adversarului nevazut Covid 19 si al amenintarilor lansate de Rusia si China pentru o noua arhitectura mondiala, gestionarea politica, economica si sociala a celor doua guverne, este extrem de diferita.
Daca in Romania managementul executiv este tulburat de un PSD care a intentionat sa dea in judecata la Luxemburg UE tocmai de unde ne vin Fondurile, peste Ocean, agitatia din Congres este controlata de majoritatea democrata, pregatita in aplicarea masivului program (electoral) anuntat de presedintele Biden. Nu stiu cate generatii vor plati investitiile/creditele luate de Casa Alba dar sunt sigur ca, performantele anticipate ale lui Mr Biden, vor fi benefice atat pentru americani cat si pentru aliatii lor.
Guvernul Romaniei, monitorizat de catre Comisia Europeana
Atentie la Romania
Planul de refacere al guvernului Florin Citu, este agreat atat de catre specialistii de la Bruxelles cat si de analistii unei agentii internationale de rating. Consolidarea Romaniei cu inghetarea salariilor bugetare, cu reducerea deficitului de la 9,2% la 7,8%, cu marirea pensiilor cu doar 14% (ceea ce este enorm pentru etaloanele occidentale) si cu combaterea eficienta a pandemiei, au generat un feedback pozitiv la UE.
Strategia de vaccinare anti-corona cu toate efectele ei de revenire la „normal“, au contracarat oarecum scandalul politic prin demiterea ministrului santatii.
Agentia Fitch care estimeaza ratingul actual al Romaniei, acorda un calificativ negativ situatiei economice generate de raportul dintre buget-concept de consolidare vs structurii regionale inegale existenta in tara. Analiza „Fitch“ este in acest context extrem de riguroasa.
Expertii de la „Standard &Poor’s in schimb, acorda un rating stabil Romaniei astfel incat credibilitatea financiara este in evidenta crestere fata de estimarea celor de la „Fitch“. Stabilitatea apare in contextul unei agende guvernamentale bazata pe finantari dar si economii care sa reduca deficitul bugetar ceea ce inseamna in opinia agentiei de rating o perspectiva buna inaintea primirii banilor europeni asteptati sa „vina“ in a doua jumatate a anului curent. Cu un management competent fondurile vor accelera investitiile publice cat si alte proiecte de mare necesitate in Romania, amintind ca la Bruxelles, exista deja planul de prioritati pentru PM Florin Citu si colegii lui din celelalte 26 de membrii ai UE.
Analistii de la „Reiffeisenbank International“ si „Erste Group“, asteapta estimarile unei a treia agentii de rating care sa confirme si ea, stabilitatea Romaniei. Singurul factor de risc, este reprezentat de amestecul guvernamental in stabilirea dobanzii de catre BNR, asa incat analista Alexandra Bechtel de la „Commerzbank“, trage un semnal de alarma asupra (in)stabilitatii leului in cazul unei implicari politice.
Atentia UE la evolutia (pozitiva) a Romaniei, reprezinta un semnal asteptat de guvernul Citu, legat de functionalitatea planului de redresare, atacat si criticat de Opozitia romaneasca care pare interesata mai mult in stagnare decat in progres.
Comparativ cu modele occidentale si chiar americane sanatatea populara nu este si nici nu a fost un subiect de batalie politica ci doar un proces in consens pentru salvarea cetatenilor de Covid 19.
In schimb, asteptam de la Opozitia romaneasca un gest de solidaritate cu actuala Putere Executiva care a reactional rapid alaturi de alte Guverne din UE, expulzand spioni rusi din Romania, Bulgaria, Cehia si Occident. Redresarea economica si sociala a Romaniei, are ca scop bunastarea si apararea valorilor europene in fata atacurilor politice si ideleologice venite din partea statelor autocrate.
Presedintele Joe Biden, schimba America
Intarirea Statului, este solutia salvatoare interna si externa
Subestimat si subapreciat chiar dupa alegerile din luna noiembrie 2020, considerat doar un presedinte interimar al SUA, Joe Biden face o figura extraordinare dupa primele 100 de zile la Casa Alba.
Cu „American Rescue Plan“ sau cu „American Families Plan“ dincolo de planul pentru noi joburi, democratul presedinte considerat „centrist“ si nu „de stanga“, si-a luat rolul in serios atacand cele mai sensibile domenii de viata ale americanilor indiferent de convingerile lor politice. Costurile gigantice pentru primele doua proiecte, arata ca America lui Biden va deveni un Stat Social dupa modelul german sau scandinav.
1,9 bilioane $ pentru pachetul de redresare, alte 2,2 bilioane pentru protectia climei si modernizarea infrastructurii plus inca 1,8 bilioane $ (ce vor fi confirmati de Congres), arata gigantismul de investitii al Statului in ciuda unei scindari sociale provocate la rang federal si populist de catre fostul presedinte Trump.
Opozitia republicana incearca sa obstructioenze proiectele lui Biden dar cum democratii au o majoritate „subtire“ este de anticipat ca presedintele va primi OK-ul si pentru planul de sustinere al familiilor. Asa cum a promis in campaniile electorale, Biden se adreseaza clasei de mijloc pentru a fi intarita dupa marile depresii din ultimii ani si in special cu pandemia, astfel incat rolul Statului devine vital tocmai acolo unde Piata Libera crea mari diferente sociale. Pragmatismul a depasit populismul iar intarirea Statelor „Sociale“ ale Americii, genereaza noua forta mondiala prin care Casa Alba, se opune frontal agresiunii (post) comuniste de laMoscova si Beijing sau Phenian.
Marele avantaj al mandatului Biden (de pana acum), tinteste refacerea fortei americane nu numai prin puterea militara ci si prin noul rol al statului, garant al unei bunastari necesare dupa marile conflicte interne generate de Donald Trump.
O America cu liniste interna, asigura si un echilibru extern pentru detensionarea marilor provocari mondiale.