Asezarea geografica a Romaniei in Regiunea Marii Negre, spatiul comun unde Federatia Rusa, Balcanii, Europa si Orientul Mijlociu coabiteaza intr-un amestec exploziv de interese divergente, unde agresiunile de tip militar si provocarile economice ale Orientului se ciocnesc de tratate internationale si geostrategii occidentale, ne obliga la asumarea unei Diplomatii pragmatice dar ferme! Pentru rusi, Marea Neagra reprezinta o zona strategica prin care poate bloca orice expansiune NATO catre spatiul ei “vital”, in schimb ce Ankara inca nu s-a hotarat in ce parte sa incline balanta. Pana la urna, in esenta se pune intrebarea: ce este Marea Neagra, “lac rusesc “? sau “balta NATO”? Pana acum, se pare ca doar Kremlinul a reusit sa isi joace cartile puterii globale in regiune, in 1992, in Regiunea Separatista Transnistria, 2008, in Georgia, 2014 in Crimeea si Donbas, 2018 la Kerci, iar in ultimii ani, prin concentrarea de trupe militare si exercitii maritime cu rachete balistice, pare sa-si fi extins controlul fara a putea fi contracarata eficient. In acest context tulbure, OSCE se arata ingrijorata de revendicarile Rusiei referitoare la apele teritoriale adiacente Crimeei, de presiunea tacita asupra exploatarilor offshore ale Romaniei si Ucrainei,l si de o eventuala „criza umanitara” declansata din cauza penuriei de apa dulce din Crimeea, etc. Strategii nord-atlantici considera ca trebuie intreprinse urgent toate masurile pentru contracararea ofensivei rusesti, dar mai ales, gasirea unui consens politic al statelor care au aceleasi interese si viziuni cu privire la importanta strategica a Marii Negre si care resping pretentiile de legitimare a anexarii Crimeei de catre Moscova, iar in acest sens propun o serie de masuri concrete:
- – refuzul asigurarilor maritime si boicotul la descarcare pentru orice nava care a pornit din porturile din Crimeea.
- dezvoltarea de presiuni asupra Federatiei Ruse initiate de OMI (Organizatia Maritima Internationala, cu sediul la Londra)
- – intensificarea sanctiunilor deja existente pentru ca, anual, sute de nave navi-gheaza inspre si dinspre Crimeea, scotand din functiune dispozitivele obligatorii GPS de localizare, schimband steagurile si folosind diverse alte metode pentru a evita repercusiunile punitive.
- – sanctionarea unor oligarhi si a membrii lor de familie – carora, de exemplu, ar trebui sa li se interzica prezenta in universitati, achizitia de bunuri imobile in strainatate etc.
- – condamnarea publica a exercitiilor militare ale Rusiei care conduc la restrictii de navigare urmare a tirurilor cu diverse categorii de armament.
- – identificarea de cai noi de abordare a disputei dintre Serbia si Kosovo privind recunoasterea acestuia ca stat independent.
- – colaborarea convingatoare SUA – UE pentru a asigura integrarea occidentala a Serbiei si a restului Balcanilor de Vest.
- – aducerea la masa negocierilor a problemelor Ungariei cu Ucraina referitoare la minoritati.
In cele din urma, Romania ar putea incepe cu determinare sa joace rolul de lider regional NATO, folosindu-si toate atuurile diplomatice si buna cunoastere a actorilor regionali.