1.5 C
București
2023 decembrie 1

Razboiul Rece… se incalzeste! Feedback dupa turneul presedintelui Biden si reactiile lui Putin

RECOMANDARI

- Advertisement -

Dupa intalnirea de la Geneva dintre sefii marilor puteri atomice privim mai optimisti perspectiva unei relaxari a relatiilori foarte tensionate intre Casa Alba si Kremlin. O declaratie a presedintelui Biden referitoare la schimbarea atitudinii omologului sau Putin, pare a fi acum (mai) linistitoare intrucat Rusia are mari probleme militare la granita cu China si nu doreste un nou Razboi Rece, evitat la maxim de altfel si de America.

Cu aceasta garantie verbala de la Geneva, Lumea Libera devine marea castigatoare a dialogului la nivel inalt pentru ca ni se asigura (deocamdata) linistea si pacea, amenintate serios prin razboiul electronic sau prin agresiunile rusesti din vecinatatea Romaniei.
„Respectarea articolului 5 din Acordul NATO“ a precizat Presedintele Biden la summitul de la Bruxelles referitor la interventia SUA in cazul unui atac extern asupra unui membru al Aliantei Transatlantice, „este o chestiune personala de mare responsabilitate sufleteasca“, inchei citatul, ceea ce pentru baltici, polonezi si romani reprezinta siguranta in cazul unor diversiuni rusesti.
Asadar, suntem aparati de americani si de ceilalti parteneri printre care si unguri ultimii fiind cunoscuti ca puternici simpatizanti politici si economici a puterilor autoritare din Est. Urmeaza ca la intalnirea Biden-Klaus Iohannis lansata de presedintele nostru prin invitatia de a vizita Romania partea americana sa ofere in discutiile „face to face“ garantiile militare si financiare in vederea stabilitatii flancului estic.

Impactul dialogului de la Geneva

Pe agenda convorbirilor s-au aflat cateva subiecte tari privitoare la razboiul cibernetic, la respectarea drepturilor omului sau la amestecul rusesc in algerile americane. In acest context Putin, a fost pus intr-o situatie foarte delicata pe care a detensionat-o cu diplomatia de la scoala KGB-ului. Surprinzator insa, a marsat la atacurile electronice (ale FSB-ului) contra unor obiective economice, reactionand cu argumentul ca serviciile lui, au dat de veste americanilor ca, agresiunile vin din Canada! Acolo „lucreaza“ un grup foarte numeros de chinezi! Intrebat de Biden „cum s-ar simti el daca cineva din Florida sau Maine ar ataca sectorul energetic“ Putin a dat un singur raspuns: „ar fi distrugatoare. Una peste alta, ambii sefi si-au dat silinta sa se comporte la inaltimea functiilor lor cu complimente si amabilitati necunoscute noua pina azi; am asistat la un „Gentleman Agreement“ ceea ce reprezinta primul pas in normalizarea relatiilor, fiind indiscutabil un progres in perspectiva viitoarelor intalniri. Invidiosul Trump, nu a rezistat pina cand nu a transmis o reactie personala, considerand meetingul de la Geneva drept „o zi buna pt….Rusia!“.

Concluzia dupa turneul european al presedintelui Biden se poate formula astfel: „recrutarea“ si „alinierea“ occidentalilor in lupta comuna contra sistemelor autoritare, s-a facut mult mai usor decit si-a imaginat cineva de la Casa Alba sau de la NATO/Bruxelles. A doua satisfactie este legata de eficienta cooperare intre UE-Comisia Europeana si Consiliul Europei cu SUA in domeniul comercial aeronautic in care se vor ridica taxele vamale. Aceasa noua cooperare economica are ca argument de baza, unirea fortelor impotriva agresiunii Chinei dirijata pe mai multe cai europene, asiatice si africane.

Putin „keep smiling“

Nu l-am vazut niciodata atat de bine dispus si relaxat pe Tarul Rusiei post-comuniste dupa dialogul cu Biden, venind senin si foarte deschis la conferinta de presa de la Geneva. Deschiderea fata de presa internationala a avut si cateva blocaje ale garzii personale contra unor jurnalisti „vanatori“ de locuri bune in vila La Grange, dar in centrul speech-ului Putin, a dezvoltat neasteptat de concret raspunsurile despre noua relatie cu SUA. Cu toate ca a ocolit temele legate de Alexei Nawalny, el a definit intalntalnirea ca un succes rusesc, transmis imediat de agentia de presa Tass asa incat toata Rusia sa afle in timpt real despre noua performanta diplomatica a fostului agent KGB.

Din punctul lui de vedere a fos desigur un succes din moment ce a incercat „sa-l dribleze“ pe Biden cu afacerea Nawalny, miscare de sah la care presedintele SUA, nu s-a lasat „dus cu presul“. In conferinta de presa a sefului Casei Albe, am desprins ca, principala obligatie si scopul primordial al unui presedinte american, este acela de a apara Drepturile Omului mai ales atunci cand avem o opozitie puternic suprimata asa cum este aceea din Rusia. Nu intamplator Biden s-a lasat intrebat de reporterul de la Radio Europa Libera si Radio Libertatea cu privire la amenintarea posturilor legata de emisiunile critice la adresa oligarhiei rusesti.

Joe si-a scos ochelarii de aviator si a declarat: “guvernul de la Moscova vrea sa uneasca poporul prin control in timp ce oamenii vor sa se uneasca prin libertate“ inchei citatul. In mod sigur Putin a primit si acest mesaj american dar cu multa nonsalanta a trecut si peste acest obstacol mediatic, demonstrand o puternica stapanire de sine tocmai pentru a marca personal reusita „misiunii“ de la Geneva.

- Advertisement -

PE ACELASI SUBIECT

Ultimele stiri

Facebook