Acasă GLOBAL NEWS Razboiul diplomatic ruso-american intra intr-o noua faza

Razboiul diplomatic ruso-american intra intr-o noua faza

0
Razboiul diplomatic ruso-american intra intr-o noua faza

Ministerul de Externe al Federatiei Ruse a convocat zilele trecute un inalt responsabil al ambasadei SUA , caruia i s-a inmanat o nota prin care sunt declarati persona non grata zece angajati ai ambasadei, care vor trebui sa paraseasca teritoriul Rusiei inainte de data de 21 mai. Cei zece diplomati americani au fost declarati indezirabili de catre Moscova ca raspuns la expulzarea, saptamana trecuta, a unor diplomati rusi aflati la post la Washington.

”Aceasta masura reprezinta un raspuns reciproc la actiuni ostile din partea americana contra unui anumit numar de angajati ai ambasadei Rusiei la Washington si ai consulatului general al Rusiei la New York se precizeaza in comunicatul MAE rusesc si avertizeaza ca ”vor urma alte etape”.
Comitetul pentru Relatii Externe din cadrul Senatului american a aprobat un ajutor pentru refacerea capacitatii de lupta a armatei ucrainene inclusiv pentru instruirea militarilor. Totodata Casa Alba analizeaza posibilitatea trimiterii de sisteme de rachete Patriot in Ucraina pentru descurajarea actiunilor ostile de la granita cu Rusia. Proiectul privind ajutorul in valoare de 300 de milioane de dolari a fost votat in unanimitate si se refera la ajutoare militare pentru Ucraina, inclusiv asistenta,
transmite The National News.
”Ucrainenii au dreptul sa-si aleaga propriul viitor, iar acest proiect de lege contribuie la aceasta sustinand reforme militare de tip occidental, echipament militar letal si neletal pentru a se apara impotriva Rusiei, si sprijin diplomatic al Statelor Unite pentru negocieri de pace”, a declarat senatorul Jim Risch, liderul senatorilor republicani din comitet, iar democratul Menendez a declarat ca a vorbit cu ministrul ucrainean de Externe Dmytro Kuleba inainte de vot. Cei doi au discutat despre ”cresterea masiva a trupelor rusesti de-a lungul frontierei de est si agresiunea in Marea Neagra si Marea Azov”

Din 2014, cand Rusia a anexat Crimeea, SUA au acordat mai mult de 1,5 miliarde de dolari ajutor de securitate. Luna trecuta, Pentagonul a anuntat un sprijin in valoare de 125 milioane de dolari pentru Ucraina, iar pentru a deveni lege, proiectul trebuie aprobat de plenul Senatului si al Camerei Reprezentantilor si semnat apoi de presedintele Joe Biden.

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski si-a avertizat cetatenii ca tara va „rezista pana la ultimul om” in cazul unui razboi cu Rusia, in contextul in care tensiunile la frontiera dintre cele doua state cresc accelerat.

„Vrea Ucraina razboi? Nu! Este gata pentru asta? Da!”, a spus raspicat Volodimir Zelenski in timpul unui discurs pe care l-a sustinut marti seara. „Principiul nostru este simplu: Ucraina nu incepe niciodata un razboi, dar Ucraina rezista pana la ultimul om”, a mai spus presedintele ucrainean, citat de Newsweek.

Facebook