13.5 C
București
2023 octombrie 3

Raport general asupra intalnirii presedintilor Joe Biden si Vladimir Putin

RECOMANDARI

- Advertisement -

Mult asteptata intalnire dintre Biden si Putin de la Geneva a debutat intr-o atmosfera glaciala, intensa si tensionata, care ne aminteste de contextele complicate ale Razboiului Rece, cu exercitii de forta precum testele cu rachete hipersonice din Artica, cu activarea de catre rusi a sistemului de razboi tehnologic Murmansk, pozitionat in Crimeea, cu rechemarea ambasadorilor la consultari, cu declaratii taioase de ambele parti.

Echipa de la Kremlin l-a pregatit in detaliu pe Vladimir Putin, insistand pe tot arsenalul psihologic de presiune si “racorire” a adversarului, iar actualul director CIA, William Burns, fost ambasador al SUA la Moscova, l-a antrenat pe Joe Biden sa poata iesi de fiecare data bine, din capcanele de comunicare abil intinse de omologul rus.

Atmosfera din jurul vilei La Grange, locul bilateralei, a fost una specifica cetatilor fortificate aflate sub asediu, cu forte impresionante de securitate si masuri extrem de restrictive chiar si pentru jurnalistii acreditati, sporind si mai mult tensiunea din jur.

Discutiile dintre cei doi presedinti, au fost setate pe trei paliere, dintre care primul a continut formatul: liderii plus ministrii de externe si a durat cu 30 de minute mai mult decat fusese prevazut, al doilea a continut negocierile dintre delegatiile extinse si in sfarsit, al treile format a fost discutia cu usile inchide dintre presedinti.

Putin a fost primul care a sustinut conferinta de presa, apreciind faptul ca initiativa intalnirii a apartinut presedintelui Biden, iar prima sa remarca a fost ca “Ucraina reprezinta o adevarata linie rosie pentru interesele strategice ale Federatiei Ruse”, raspunzand astfel propozitie lui Biden de dinaintea intalnirii: “NATO va garanta suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei”. Liderul de la Moscova a vorbit apoi despre nevoia cooperarii cu SUA in domeniul securitatii cibernetice, despre construirea increderii reciproce, precum si de ramanerea deschisa a subiectului legat de schimbul de prizonieri. De asemenea, Putin a apreciat ca tara sa nu doreste o militarizare excesiva a Zonei Arctice.

La finalul zilei, a inceput si conferinta de presa a Presedintelui Biden, care, inca de la inceput,
a renuntat la cunoscuta retorica lansata de Presedintele Obama, dupa anexarea Crimeei in 2014, cand considera Moscova capitala unei puteri regionale. Surprinzand audienta, liderul de la Casa Alba a enumerat Statele Unite si Federatia Rusa ca fiind doua mari puteri ale prezentului, care vor conlucra in domeniile controlul armamentelor, controlul riscurilor, securitate cibernetica, securitatea infrastructurilor critice, ajutoarelor umanitare si nu s-a sfiit sa critice Moscova pentru implicarea in Siria, Afganistan, Ucraina si Belarus.

Fraza care a atras atentia tuturor a fost: “Noi nu dorim razboi cu nimeni, dar va garantez
determinarea Americii de a reactiona, dur daca este cazul, la incalcari ale drepturilor omului, la interferente in problemele interne ale SUA sau ale aliatilor, la eventuale incalcari ale regulilor internationale …”

Presedintele Putin a reactionat extrem de defensiv in fata acuzatiilor de incalcare a drepturilor omului in Rusia si in special a represiunii impotriva liderului opozitiei Aleksei Navalnii si a organizatiilor sale, recent scoase in afara legii. “SUA au cunoscut recent evenimente foarte dificile dupa uciderea unui afro-american si crearea miscarii Black Lives Matter”, a evidentiat presedintele rus. „Ceea ce am vazut, jafuri, incalcari ale legii si alte lucruri …, simpatizam cu americanii si cu poporul american, dar nu vrem ca acest lucru sa se intample in tara noastra si vom face totul pentru a nu permite acest lucru si asta nu are nimic de-a face cu niciun fel de teama fata de Fondul de lupta impotriva coruptiei, al lui Navalnii.”

Presedintele Biden a afirmat ca in opinia sa, Vladimir Putin este in mod autentic ingrijorat de faptul ca este incercuit si de faptul ca Washingtonul vrea sa il dea jos. “Sa speram ca ne vom intelege, dar in mod clar nu este in interesul nimanui sa exista un razboi rece intre SUA si Rusia” a mai declarat presedintele american.

- Advertisement -

PE ACELASI SUBIECT

Ultimele stiri

Facebook