Acasă MILITAR Putin si-a gasit „prostul”. Presedintele Braziliei vrea sa dezvolte un submarin nuclear cu Rusia!

Putin si-a gasit „prostul”. Presedintele Braziliei vrea sa dezvolte un submarin nuclear cu Rusia!

0
Putin si-a gasit „prostul”. Presedintele Braziliei vrea sa dezvolte un submarin nuclear cu Rusia!

Presedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, i-a cerut ajutor presedintelui rus Vladimir Putin pentru dezvoltarea submarinului nuclear, dupa refuzul SUA, spune ziarul brazilian Folha de S. Paulo, care citeaza o sursa militara. Informatia este cu atat mai interesanta cu cat Rusia duce o lupta cu Occidentul dupa invazia in Ucraina, iar Brazilia si Rusia se afla in alianta BRICS (Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud).

In timpul vizitei sale la Moscova la mijlocul lunii februarie, presedintele brazilian Jair Bolsonaro i-a cerut omologului sau rus Vladimir Putin ajutor pentru dezvoltarea unui submarin nuclear, a informat ziarul Folha de S. Paulo.

Asistenta pentru certificarea combustibilului care urmeaza sa fie utilizat in reactorul submarinului si probleme de inginerie au condus la misiuni tehnice de la Marina braziliana la Washington pentru a discuta despre cooperare. Pana in 2018, a devenit clar ca acest lucru va ajunge la nimic.

Brazilia a decis sa caute alternative, avand in vedere impactul programului. Rusia lui Putin, a doua putere in domeniu dupa SUA, a fost un bun candidat, in ciuda faptului ca se afla deja in dizgratia occidental din cauza anexarii Crimeei in 2014.

Potrivit publicatiei, Brazilia a apelat la Rusia dupa ce Statele Unite nu si-au aratat interesul sa contribuie la proiect.

Calatoria a avut loc cu o saptamana inainte ca Rusia sa declanseze razboiul impotriva Ucrainei. Oficiali din Brazilia s-au intalnit cu Rosatom, organizatia de stat rusa pentru energie nucleara, care fusese deja de acord sa furnizeze combustibil pentru singura centrala nucleara a tarii si pentru sectorul sanatatii. Cu toate acestea, dupa ce s-a intors acasa, Bolsonaro a declarat ca „din cauza propulsiei submarinului nostru”, Brazilia a fost interesata si de tehnologia nucleara rusa, potrivit agentiei de media mai sus citata.

Potrivit surselor din Ministerul de Externe brazilian, viitorul potentialului acord este acum necunoscut din cauza campaniei militare in desfasurare a Rusiei impotriva Ucrainei, a informat Folha de S.Paulo. In ultimele saptamani, o serie de tari, in special Statele Unite, Regatul Unit, Canada si statele membre ale UE, au aplicat sanctiuni ample Moscovei. La sfarsitul anului trecut, Brazilia a inceput constructia Alvaro Alberto, primul submarin cu propulsie nucleara din tara. Potrivit Naval News, acesta va fi lansat in 2031.

Facebook