“Exista un potential bun de cooperare in regiunea Marii Negre”, a declarat Putin marti cu ocazia acreditarii a 23 de ambasadori in Rusia, printre care Cristian Istrate, din partea Romaniei, si Vladimir Golovatiuc, din partea Republicii Moldova. Cu aceasta ocazie, liderul de la Kremlin a mai afirmat ca este deschis unui dialog cu Romania, pentru dezvoltarea de „relatii reciproc avantajoase”, in ciuda faptului ca relatiile bilaterale dintre Romania si Rusia au fost marcate recent de un scandal diplomatic cu implicatii de spionaj. Mai exact, Bucurestiul l-a expulzat pe adjunctul atasatului militar al Rusiei in Romania, Aleksei Grisaev, care a desfasurat activitati incompatibile cu statutul de diplomat, iar Rusia a raspuns expulzand un diplomat roman.
Putin a avut un mesaj si pentru Chisinau, mentionand asa-zise „valori spirituale comune” si reiterand dorinta sa de acordare a unui „statut special” pentru Transnistria, regiune din estul Republicii Moldova care a incercat sa se separe la inceputurile anilor 1990 printr-un razboi sustinut de Moscova.
„Anul acesta vom marca 20 de ani de la Tratatul bilateral de Prietenie si Cooperare. Vom continua sa promovam cautarea unei solutii corecte pentru Transnistria si a unui acord care sa-i acorde un statut special, cu garantii solide, bazat pe respectarea suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova”, a mai declarat presedintele rus.