1.9 C
București
2023 decembrie 1

Putin a dat ordinul de retragere

RECOMANDARI

- Advertisement -

Rusia a anuntat ca isi va retrage trupele din apropierea granitei cu Ucraina si Crimeea, considerand finalizate exercitiile militare pe care le-a desfasurat in zona. Ministrul rus al apararii Serghei Soigu a dat asigurari ca trupele se vor intoarce la bazele lor pana pe data de 1 mai.

Dupa ce vreme de mai multe saptamani a parut ca tensiunile dintre NATO si Rusia vor continua sa se intensifice in contextul actiunilor armatei ruse in estul Ucrainei, in Crimeea si in Marea Neagra, tensiunile au luat-o brusc pe o tendinta descendenta, miercuri.

Tonul Rusiei s-a schimbat semnificativ, iar dupa ce a anuntat retragerea trupelor sale, Vladimir Putin s-a aratat inclusiv dispus sa discute cu presedintele ucrainean. Un reprezentant al NATO a calificat decizia Rusiei de retragere a trupelor drept o „masura de detensionare importanta” care „ar fi trebuit luata de mult timp”.

Nu este totusi clar daca Rusia va retrage toate trupele desfasurate in regiune, al caror numar a fost estimat de oficiali europeni la peste 150.000. Totusi, el a calificat drept nejustificata mobilizarea militara rusa in interiorul si in jurul Ucrainei.

„Orice masuri catre detensionare luate de Rusia ar fi importante si ar fi trebuit luate de mult timp. NATO ramane vigilenta si noi vom continua sa ii cerem Rusiei sa-si retraga toate fortele de pe teritoriul ucrainean”, a afirmat demnitarul aliat, citat de Agerpres.

- Advertisement -

PE ACELASI SUBIECT

Ultimele stiri

Facebook