13.5 C
București
2023 octombrie 3

Presedintii SUA si Egiptului „consilierii principali ai PM israelian; Germania si Franta cu etnici arabi pro-palestinieni, complica siguranta UE; Maia Sandu primeste ajutorul Berlinului

RECOMANDARI

- Advertisement -

Lumea respira usurata dupa decizia cabinetului israelian, initiata de Casa Alba cu citiva parteneri „grei „ printre care Egipt, Katar si Germania pentru incetarea tirului asupra Palestinei .
Hamasul, a confirmat respectarea acordului punind insa citeva conditii legate de protectia Moscheii al Aqusa , de anularea dispozitiei de stramutare a palestinienilor din Ierusalimul de Est, si, de curatenia in zonele bombardate de catre armata israeliana.
Presedintele Biden, a reafirmat sustinerea militara a Israelului cu sisteme anti-racheta de tip „Iron Dome“, punind la dispozitia „Tsahalului“ (armatei) suma de 1,6 miliarde $.
Acum urmeaza ca fiecare parte beligeranta sa respecte Acordul pentru mentinerea pacii.

Distrugerile dupa 11 zile de foc, afecteaza populatia de ambele parti.

Celebrul dirijor al filarmonicii din Berlin Daniel Barenboim ,detinator al pasaportului israelian si palestinian, a declarat ca evenimentele constituie o catastraofa umana pentru „tarile lui“.
„Unii cred ca Israelul le apartine lor (evreii) iar ceilalti (palestinienii) sunt de parere ca ei sunt adevaratii locuitori ai Tarii Sfinte“ intr-un conflict determinat de o cauza ideologico/religioasa.
Ciocnirile inter-etnice din localitatea Lod cu 70% populatie araba dintre cei 80.000 locuitori, arata cit se poate de clar spirala unei escaladari interne foarte periculoase pentru Israel.
Intr-o parte traiesc arabii cu complexele lor de inferioritate prin discriminarile autoritatilor locale care protejeaza pe cei 30% de evrei adusi din alte parti, iar pe strazi ,se bat unii cu altii datorita unor provocari venite din afara.
In Gaza, urmarile atacurilor israeline sunt de o gravitate existentiala intrucit distrugerea sistemului de canalizare si al retelelor electrice, au adus populatia intr-o stare jalnica
Fara apa potabila si cu doar 5 ore de curent electric pe zi atit spitalele cit si scolile sau gradinitele distruse de explozii , complica viata localnicilor , obligati sa isi salveaza copiii in cladirile institutiilor internationale, neafectate de rachetele israeliene.
In aceasta situatie disperata un cercetator politic din Gaza, a declarat presei germane ca „Israelul isi face dusmani pentru mult timp de acum incolo.“

Germania si Franta au importat ura si antisemitismul

Berlinul a negociat activ in acest conflict, asa incit a fost foarte diplomat in declaratii dar foarte decis in stingerea actiunilor de strada provocate de catre tinerii musulmani (arabi si turci) care traiesc in Germania.
„Siguranta Israelului este parte din politica externa a Germaniei“ au declarat deputatii in Bundestag iar MAI Horst Seehofer a blocat finantarea unor grupari din Orientul Apropiat cu bani donati de arabii radicalizati in Germania.
In Franta MAI a interzis toate demostratiile pro-palestiniene ale tinerilor arabi, proveniti din Banlieu-uri ,care au scandat „Alahu Akbar“ si „Macron complice al unui stat criminal“.
Pe de alt aparte cancelara Angela Merkel, aminteste respectarea Acordului International de catre Israel, referindu-se la oprirea colonizarii unor zone palestiniene.
Am urmarit imagini cutremuratoare la TV germana dupa bataia dintre arabi cu palestinieni alaturi de extremistii turci contra politiei din Berlin, Frankfurt pe Main, Stuttgart, München, Köln si Mannheim care au strigat „moarte Israelului“ sau „Palestina libera“.
In acelasi timp sustinatorii Israelului din populatia germana de diverse etnii, au demonstrat pasnic contra antisemitilor, dovedind o solidaritate caracteristica unui stat ce respecta drepturile omului.
Lumea a fost (placut) surprinsa de absenta extremistilor de dreapta (nemti) ceea ce inseamna ca, Partidul Alternativa pentru Germania (cu tenta nazista), nu a participat la actiunile musulmanilor pe care tocmai ei ii contesta ca parte a refugiatiilor din ultimii ani.
Alaturi de acuzatiile lansate pe buna dreptate de catre Consiliul Central al Evreilor din Germania impotriva antisemitismului, s-alaturat si Consiliul Central al Musulmanilor adept si aparator al valorilor umane promovate chiar de Koran, in asa fel incit ambele reprezentante incearca sa blocheze conflictele de strada importate din Orientul Apropiat.
O reactie agresiva la adresa guvernului german a publicat-o cotidianul Bild (cu 5 milioane editie zilnica) al carui redactor-sef., a constatat ca in RFG „exista destul spatiu pentru actiuni antisemite“.
„Cum sa interpretezi decizia cabinetului Merkel referitoare la „Kuweit Airways“ care zboara din si spre Germania fara israelieni sau comertul federal cu Iranul precum si votul ambasadorului nemtilor la ONU care aproba in mod constant rezolutiile impotriva Israelului ?“
Sunt trei intrebari ale redactiei Bild catre Executivul de la Berlin, ramase fara raspuns.
Relatiile germano-israeline se desfasoara intr-un cadru foarte sensibil tinind cont de evenimentele istorice dublate de frica de exprimare a nemtilor pentru a nu fi considerati antisemiti.

UE (ne)unitara in declaratia de sustinere a Israelului

Ungaria, nu a semnat documentul Comunitatii legat de solidaritatea europeana pentru pasajul in care Israelul este sesizat cu atacurile militare asupra civilor sau stramutarea palestinienilor..
PM Viktor Orban vrea o apropiere de Israel (ca si Romania, Cehia si Bulgaria), demostrindu-si loialitatea doar cu mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim.
Mai exista apoi un grup al statelor critice fata de politica militara israeliana format din Luxemburg, Belgia, Suedia si Irlanda care ameninta Tel Avivul cu recunoasterea Palestinei daca se continua politca de anexare a unor parti din zona Iordanului.
Rupturile politice“ nu se simt insa in sectorul de finantare al Palestinei cu bani de la Bruxelles.
Intre 2004-2020 valoarea ajutoarelor destinate Autoritatii Palestiniene a atins cifra de 23 miliarde €, ceea ce este peste fondul oferit de ONU.
Din acesti bani se platesc salariile bugetarilor palestinieini, se sustin familii (cca 177.000) iar de anul trecut s-au dat si ajutoare pe programe de dezvoltare.
In mod voit, tirul isrealian nu a distrus niciun obiect construit cu bani europeni!
Berlinul a fost mai activ decit ceilalti parteneri, promitind alte 40 milioane € victimelor din ultimele doua saptamini, si, cred ca va plusa dupa vizita MAE Heiko Mass in Israel si Palestina.
Surprinzatoare a fost reactia PM Netanjahu la „recomandarea“ presedintelui Joe Biden de a reduce intensitatea actiunilor pina la incetarea lor; el a spus ca „va continua atita timp cit va fi necesar in vederea anhilarii totale a Hamasului“, inchei citatul.
Nici in Franta, nu exista un consens politic dupa protestele pro-palestiniene, sustinute de comunisti, verzi si stingisti si chiar Amnesty International.
De la Comisia Europeana presedinta Ursula von der Layen are o pozitie pasiva, evitind anumite declaratii care“ ar perturba negocierile din Orientul Apropiat“.

Presedintele Steinmeier ajuta Republica Moldova

Umbrita de evenimentele internationale, invitatia Maiei Sandu la Berlin, a avut un context favorabil moldovenilor nostri.
La intilnirea cu seful statului german si cancelara Angela Merkel ,am aflat spre bucuria noastra ca, RFG sprijina cursul de reforma al Maiei Sandu, incepind cu combaterea coruptiei, slabirea fortelor proruse de la Chisinau si transpunerea in viata a programelor de dezvoltare nationala.
La fel de importante au fost mesajele germane pentru lobby-ul Moldovei de a fi primita in UE, intrucit „o bunastare pe fond de progres este un avantaj si pentru Germania“ a precizat presedintele Steinmeier.
Tot Occidentul va urmari acum alegerile parlamentare menite sa schimbe raportul de forte retrograde in favoarea reformistilor.
Surse: TV Germana; Spiegel; Frankfurter Allgemeine Zeitung; Bild.

- Advertisement -

PE ACELASI SUBIECT

Ultimele stiri

Facebook