1.5 C
București
2023 decembrie 1

Presedintele Joe Biden incepe un mega turneu european prin care va anunta: “America is back!” Lumea va arata altfel dupa aceea…

RECOMANDARI

- Advertisement -

Administratia americana a pregatit in detaliu turneul european al lui Joe Biden, un adevarat tur de forta, menit sa redeseneze pe noi coordonate de colaborare, protocolul aliantelor, problema ruseasca si provocarea Chinei. Liderul de la Casa Alba va participa la summitul G7 de la Londra, summitul NATO de la Bruxelles si la summitul bilateral cu Federatia Rusa de la Geneva.

Pe langa temele majore, Biden va discuta cu omologii sai europeni, formarea unei coalitii a lumii libere si democratice capabile sa asigure multilculturalismul si progresismul ca forte opozabile ultranationalismului si ultrasuveranismului promovate asiduu de catre fostul presedinte, Trump, predicate de care au profitat cu prisosinta strategii de la Kremlin pentru divizarea coeziunii europene. Biden chiar a afirmat: “Statele Unite au revenit si-si respecta angajamentele, respectiv securitatea si apararea Europei, descurajarea Rusiei si interventia oricand e nevoie si consultarea democratiilor, o formula de coalitie democratica pe care Statele Unite isi doresc sa o conduca si sa o realizeze, in paralel cu un multilateralism real pe care-l propun aliatilor.”

Biden va aborda bilaterala cu Marea Britanie, in primul rand din perspectiva post Brexit. E limpede ca despartirea Londrei de familia UE a venit cu un pachet de vulnerabilitati economice pe care SUA sunt gata sa le compenseze, mai ales ca Anglia este cel mai important partener militar si economic, capabil sa sustina politicile Washingtonului din zona Indo-Pacificului.

La summitul NATO va fi prezentat Noul Concept Strategic prin care SUA isi propune sa readuca la normalitate relatia cu Turcia, mai ales ca fara suportul armatei lui Erdogan, situatia din Orientul Mijlociu este periculos de volatila.

Problema cea mai stringenta a turneului lui Biden in Europa este convingerea Germaniei si Frantei de a aduce valoare adaugata prezentei militare in Marea Chinei de Sud pentru a asigura si mai mult Libertarea Taiwanului, supus unor amenintari continue din partea Chinei. Un alt element fundamental pus pe masa negocierilor de catre americani este blocarea tehnologiei 5G furnizata de Huawei si alte companii de stat chineze. Analistul geopolitic, Iulian Chifu scrie pentru Adevarul: ”Pentru dimensiunea investitiilor si prezentei controlului si intelligence-ului chinez, mai multe state sunt vizate de presiuni, mai ales dupa cea mai recenta decizie a Ungariei care nu numai ca si-a asumat vaccinul chinez, dar si Universitatea chineza in mijlocul Budapestei, in ciuda protestelor masive de strada. Alinierea europenilor in chestinile legate de razboiul comercial, economic, tehnologic si informational conteaza in primul rand in aceasta vizita.”

Insa, cel mai important capitol al vizitei externe a presedintelui american este intalnirea cu Putin. Masarea trupelor ruse la granita de est a Ucrainei, presiunea pusa pe Europa si provocarile lui Lukashenko, acuzat de piraterie aeriana sunt doar cateva teme inflamante. Trebuie precizat ca relatiile ruso-americane, se afla la nivelul cel mai scazut din ultimii treizeci de ani, iar intalnirea de la Geneva, ambele parti se asteapta mai degraba la tensiuni decat la consens.

- Advertisement -

PE ACELASI SUBIECT

Ultimele stiri

Facebook