13.5 C
București
2023 octombrie 3

Presedintele Braziliei este contestat in strada. Protestarii il acuza de proasta gestionare a pandemiei, despadurirea Amazoniei, violenta si rasism

RECOMANDARI

- Advertisement -

Zeci de mii de oameni au manifestat sambata in mai multe orase din Brazilia impotriva presedintelui Jair Bolsonaro si a contestatei gestionari a pandemiei, care a facut peste 461.000 de morti si ameninta sa se agraveze din nou, noteaza AFP.

„Nimeni nu vrea sa fie in strada in mijlocul unei pandemii. Bolsonaro nu lasa nicio alternativa. Suntem in strada pentru a apara vieti. Nu vom astepta (alegerile prezidentiale din) 2022. Acesta este doar inceputul”, a declarat Guilherme Boulos, liderul Miscarii muncitorilor fara adapost Fost (MTST).

De la inceputul pandemiei, pe care a considerat-o „gripa usoara”, presedintele brazilian a criticat masurile de carantina, a promovat medicamente fara eficienta dovedita si a pus sub semnul intrebarii eficienta vaccinurilor. Din aceste considerente, protestatarii au afirmat ca multe decese ar fi putut fi evitate daca guvernul incepea mai devreme campania de vaccinare, care progreseaza lent.
De asemenea, ei l-au mai acuzat pe seful statului ca promoveaza despadurirea Amazoniei, violenta si rasismul.

Manifestatii au fost organizate si in alte orase braziliene, printre care Salvador, Brasilia si Belo Horizonte, iar organizatorii le-au cerut participantilor sa respecte gesturile de bariera si au distribuit masti si gel hidroalcoolic.

Aceste protesre au avut loc dupa doua weekenduri de manifestatii in sprijinul guvernului convocate chiar de Jair Bolsonaro.
Cota sa de popularitate a ajuns la 24%, cel mai scazut nivel, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Datafolha.Sondajul a mai indicat ca 49% dintre brazilieni sunt favorabili destituirii sale, in timp ce 46% sunt impotriva. Ancheta de opinie il plaseaza pe fostul presedinte de stanga Lula da Silva, marele rival al lui Bolsonaro, in pozitie de favorit pentru a castiga alegerile prezidentiale din 2022.

- Advertisement -

PE ACELASI SUBIECT

Ultimele stiri

Facebook