Andrei Irimia, profesor asistent de gerontologie, neurostiinte si inginerie biomedicala la USC Leonard Davis School of Gerontology si Scoala de Inginerie USC Viterbi a condus un colectiv de oameni de stiinta, impreuna cu care au studiat tribul Tsimané, din Bolivia, ajungand la concluzia ca acesta demonstreaza ca in lipsa accesului la modul modern de viata, creierul si inima au ramas perfect sanatoase. Studiul arata ca cei peste 16000 de membri ai comunitatii Tsimané au cele mai robuste sisteme neuronale din lume.
„Tsimané ne-a oferit un experiment uimitor asupra efectelor stilului de viata modern asupra sanatatii noastre”, a spus autorul studiului Andrei Irimia. “Oamenii Tsimané sunt foarte activi fizic si traiesc din agricultura, vanatoare si pescuit. Au o dieta bogata in fibre, care include legume, peste si carne slaba, comparativ cu occidentalii care sunt sedentari si consuma multe grasimi saturate.
Desi acest trib mananca sanatos si au parte de activitate fizica, acestora le lipseau ingrijirile medicale si medicamentele moderne. Astfel, acestia devin mai vulnerabili privind bolile infectioase si au niveluri ridicate de inflamatie.
In timp ce, inflamatia din Tsimané este cauzata in general de infectii respiratorii, gastrointestinale si parazitare, la occidentali aceasta este declansata de obezitate si cauze metabolice. „Stilul nostru de viata sedentar si dieta bogata in zaharuri si grasimi pot accelera pierderea tesutului cerebral odata cu inaintarea in varsta si ne pot face mai vulnerabili la boli precum Alzheimer”, a concluzionat si Hillard Kaplan, profesor de economie si antropologie a sanatatii la Universitatea Chapman, care a petrecut ani de zile studiind populatia Tsimané.
Nu toti oamenii de stiinta au avut incredere in rezultatele primite, astfel incat, acestia considera ca ar fi nevoie de mai multe cercetari. Rebecca Edelmayer, directorul principal al angajamentului stiintific al Asociatiei Alzheimer, a remarcat ca cel mai recent studiu al creierului Tsimané nu a evaluat memoria sau abilitatile lor de gandire. Nici nu a luat in considerare factori precum expunerea la diferite medii sau genetica, care pot ajuta la imbatranirea creierului.
Si oamenii de stiina din Chicago lucreaza la un studiu clinic pentru a vedea daca factori precum dieta si exercitiile fizice pot incetini declinul mental la adulti. Shannon Halloway, profesor asistent implicat in studiul de la Chicago, spune ca s-ar putea sa nu fie nevoie de prea mult timp ca oamenii sa-si restabileasca obiceiurile si sa-si imbunatateasca calitatea vietii.