7.6 C
București
2023 noiembrie 25

Pe cine reprezinta Jihadul Islamic din Gaza?

RECOMANDARI

- Advertisement -

Hossam Abu Harbid, comandantul Diviziei de Nord a Jihadului Islamic a fost ucis de militarii israelieni. A doua organizatie islamista ca importanta din Gaza, Jihadul Islamic este catalogata drept o organizatie terorista in Israel, UE si Statele Unite. Fondata in anii 1980, aceasta miscare in militeaza, la fel ca Hamas, pentru inlocuirea sistemului politic din Israel, cu un regim islamic. La fel ca Hamas, Jihadul Islamic este finantata in mare parte din Iran si dispune de un birou politic si un brat armat autonom (Brigazile Al-Quds). Unii membri ai sai se afla in Gaza, iar altii in strainatate, pentru a se proteja, asa cum este cazul lui Ziyad al-Nakhaleh, ales sef al organizatiei in septembrie 2018. Al-Nakhaleh traieste in exil, deplasandu-se intre Beirut si Damasc.

Incepand cu „Marsul reintoarcerii”, organizat in 2018 cu prilejul celei de-a 70-a aniversari a „Naqba”, exodul paestinian din 1948, Jihadul Islamic a lansat frecvent atacuri cu rachete impotriva Israelului, de multe ori fara a se consulta cu Hamas si este asociat mai ales cu atentatele sale sangeroase din timpul celei de-a doua Intifada, intre 2000 si 2006. Conform rapoartelor serviciului de securitate interna Shin Beth, numara aproape 8.000 de luptatori in Gaza, Departamentul de Stat al SUA estimeaza ca numarul luptatorilor sai nu este mai mare de o mie.

In Israel, ideea ca miscarea incearca sa se elibereze de controlul Hamas este pe larg acceptata, dar potrivit lui Tareq Baconi, cercetator la International Crisis Group, „cooperarea dintre cele doua factiuni este foarte puternica”. Insa, precizeaza el pentru La Croix, „Hamas ramane cea mai influenta la nivel de decizii”.

- Advertisement -

PE ACELASI SUBIECT

Ultimele stiri

Facebook