1.5 C
București
2023 decembrie 1

Pandemia, Drepturile Omului si Expansiunea Chinei, schimba Ordinea Mondiala

RECOMANDARI

- Advertisement -

Sistem global pentru sanatatea mondiala.

12 Presedinti de state printre care si Klaus Iohannis alaturi de alti 9 Prim Ministrii din Europa, Asia, America de Sud, America Centrala si Africa, au conceput un plan de solidaritate pentru combaterea pandemiilor dupa nefericetele experiente cu Covid 19.

Actiunea politica pentru protectia populatiei, cuprinde un set de masuri cu teste, tratamente si vaccinuri in strinsa colaborare cu Organizatia Mondiala a Sanatatii astfel incit oamenii de pe glob sa fie feriti in viitor de astfel de boli contagioase.

Asadar, vom avea un sistem transparent si functional care va depolitiza pandemia, folosita de unele state autoritare atit pentru destabilizarea Occidentului cit si pentru dezechilibrarea Pietii Comune cu medicamente de productie ruseasaca sau chinezeasca.
Noul concept global este lipsit (deocamdata) de participarea Ungariei si Poloniei, ceea ce subliniaza din nou rezistenta Budapestei si a Varsoviei la solidaritatea europeana; urmeaza Rusia, Belarus, China si Turcia care ne demonstreaza retinerea sau chiar adversitatea lor la actiuni comune necesare sanatatii mondiale.
Interesante sunt pozitiile Budapestei si Varsoviei: PM Viktor Orban a primit vaccinuri de la Peking, dar modul de folosinta era scris in chinezeste, iar partenerul polonez (nesolidar la criteriile de impartire a fondurilor europene), a fost dat in judecata de catre Comisia Europeana la Curtea de Justitie din Luxemburg in dosarul „reformei” pentru ca guvernul sa controleze tribunalele.

Nervozitate la Peking

Misiunea celor 17 inspectori trimisi de catre OMS cu scopul de a gasi cauzele reale ale exploziei pandemice din anul 2019 de la Wuhan, a creat o mare agitatie in rindurile partidului comunist chinez. Este adevarat ca, delegatia internationala a fost sustinuta si de 17 exterti autohtoni, urmariti permanent de insotitorii speciali, care au incercat sa le complice investigatiile dificile in conditiile in care laboratoarele vizitate, nu le-au oferit toate documentele pe baza unor ordine venite de sus.
Raportul cu 120 de pagini contine cauza probabila a aparitiei pandemiei prin transmiterea microbului de la lilieci pe oamenii din Wuhan.

Speculatia legata de comertul din piata cu animale, este deocamdata respinsa ca si supozitia (reala pentru unii) ca microbul sa fi fost produs sau scapat intr-un laborator.
Rezultatele analizelor chinezesti din Wuhan, ramin in continuare secretizate in ciuda apelurilor repetate ale OMS, actiunea ca atare producind un stres suplimentar in conducerea statului.

Aparatul MAE Chinez a fost insa imediat instruit, ca sa anunte o noua teorie a conspiratiei mondiale impotruva Chinei.
Raportul incomplet al gazdelor catre OMS, cosmetizat politic cit si de serviciile secrete, produce o frica generala la nivelul Presedintelui Xi; el intuieste pierderea influentei ideologice asupra coloniei chinezesti din SUA in contextul pandemiei. China ca si Rusia, au vrut sa demonstreze Lumii Libere ca, numai statele conduse de „lideri puternici” pot salva populatia de la urmarile Covid 19.

Razboiul democratiilor vs autocratiilor

Dincolo de conflictul produs de Covid 19 inamicul comun al celor doua sisteme politice actuale, avem un alt cadru foarte contestat atit de China cit si de Rusia.
Este vorba de (ne)respectarea drepturilor omului in marele imperiu asiatic, sanctionat prompt de catre SUA si UE. Ma refer la situatia din Hong Kong, Taiwan, Tibet sau din zona uigurilor, exploatata foarte prompt de occidentali si de americani, reuniti poate mai puternic decit in ultimii 4 ani cu decizia comuna de a lovi puternic China.

Expansiunea economica dublata de atacurile cibernetice asupra SUA, Germaniei, Frantei dar si a altor state occidentale, a sudat si mai mult Alianta Transatlantica, menita sa intervina in asemenea cazuri. Boicotul comercial, limitarea activitatii unor firme chinezesti in Occident/SUA sau reactiile diplomatice anticomuniste, au surprins China, nepregatita de anvergura strategica gindita de noul Presdinte Joe Biden.
In noile conditii geopolitice, partidul comunist chinez a trecut la o vendetta, expulzind contrar Codului International de Lucru al Corespondentilor Straini pe cei mai acitvi jurnalisti considerati de regim ca fiind foarte periculosi autori de investigatii, aparute in spatiul public. Replica s-a concentrat in primul rind asupra echipei de corespondenti de la BBC din China.

Germania se afla aici intr-o menghina formata din piesa politica functionala in rindul Aliantei, si, una comerciala legata de piata interna in raport cu China.
Conform Eurostat, comertul Chinei cu UE a depasit cifra de afaceri fata de aceea cu SUA, asa ca nu intimplator avem un Acord Economic intre Berlin si Peking.
Cu acest „ as de trefla” Presedintele Xi joaca un poker pe bani grei, pentru ca Germania nu poate renunta la relatia economica cu China; santajul este evident pentru autocratii comunisti care decid singuri politica externa, in timp ce democratia germana (cu asul de pica in afaceri) , lasa mina libera operatorilor economici indiferent de sistemele politice.

Al treilea as (de cupa) se afla in mina presedintelui Biden iar al patrulea il are presedintele Putin, asa incit nimeni nu poate cistiga de unul singur acest poker.
Marea surpriza in acest conglomerat de interese si conflicte, a venit din partea noului Guvern al Romaniei care a propus fara nicio retinere, pachetul de sanctiuni contra Rusiei si Belarusului in afacerea Nawalny, si, in cazul atacurilor brutale ale lui Lukasenko contra protestatarilor pasnici de la Minsk. La fel, Comisia Europeana a inregistrat imediat refuzul executivului roman de a importa anumite produse chinezesti, ceea ce arata ca axa Bucuresti-Berlin-Paris-Bruxelles, construita de catre Presedintele Klaus Iohannis, este functionala.

Din München-Mihai Rusu

- Advertisement -

PE ACELASI SUBIECT

Ultimele stiri

Facebook