5 C
București
2023 noiembrie 26

Pana in vara Europa va avea adeverinta electronica verde

RECOMANDARI

- Advertisement -

Eurodeputatii au decis joi sa accelereze aprobarea adeverintei electronice verzi, care ar urma sa permita circulatia sigura si libera pe durata pandemiei, pentru a facilita adoptarea sa pana in vara, informeaza un comunicat al Parlamentului European.

Cu 468 de voturi pentru, 203 impotriva si 16 abtineri, eurodeputatii au decis asupra initierii procedurii de urgenta, prevazuta la articolul 163 din Regulamentul de procedura, care permite o adoptare mai rapida a propunerilor Comisiei Europene, cu respectarea deplina a prerogativelor sale democratice.

In timpul dezbaterii in plen de miercuri, marea majoritate a eurodeputatilor au sprijinit crearea rapida a adeverintei electronice verzi, care urmareste sa faciliteze circulatia sigura si libera in interiorul UE pe durata pandemiei de COVID-19.

Potrivit propunerii CE, aceasta ar include informatii cu privire la vaccinarea impotriva COVID-19, la un rezultat negativ la testul COVID-19, precum si informatii privind orice infectie anterioara cu COVID-19. Mai multi vorbitori au subliniat necesitatea de a avea garantii solide in materie de protectie a datelor cu caracter personal si medical si au subliniat ca nu trebuie discriminate persoanele care nu au fost vaccinate, se mai precizeaza in comunicat.

Plenul PE va adopta mandatul de negociere cu Consiliul UE, care poate include amendamente la propunerea CE, in cursul urmatoarei sesiuni plenare din 26-29 aprilie. Comisia pentru libertati civile (LIBE), responsabila de dosar din partea PE, va putea solicita ca mandatul sa ii fie incredintat, pentru a incepe discutiile. Rezultatul negocierilor dintre colegiuitori va trebui aprobat atat de PE, cat si de Consiliul UE.

„Avem nevoie de adeverinta electronica verde pentru a ne restabili increderea in spatiul Schengen, continuand totodata lupta impotriva pandemiei de COVID-19. Adeverinta nu poate fi o conditie prealabila pentru libera circulatie, deoarece aceasta este un drept fundamental in Uniunea Europeana si nu poate conduce la discriminare. Datele cetatenilor trebuie sa fie in siguranta si doar datele necesare ar trebui incluse in adeverinta”, a declarat dupa vot presedintele Comisiei LIBE, spaniolul Juan Fernando Lopez Aguilar (S&D).

CE a prezentat pe 17 martie o propunere de regulament privind o adeverinta electronica verde pentru a facilita libera circulatie in UE si o propunere conexa privind resortisantii tarilor terte a caror sedere sau resedinta pe teritoriul statelor membre ale UE este legala in timpul pandemiei de COVID-19.

- Advertisement -

PE ACELASI SUBIECT

Ultimele stiri

Facebook