11.9 C
București
2023 decembrie 2

ONU face apel la o mai mare investiţie în apă ca resursă vitală

RECOMANDARI

- Advertisement -

Organizaţia Naţiunilor Unite face apel la o mai mare investiţie în apă ca resursă vitală, conform Raportului privind dezvoltarea apei pe 2021, publicat luni, relatează DPA.

A recunoaşte, măsura şi exprima valoarea apei şi a o încorpora în procesul de luare a deciziilor sunt lucruri fundamentale pentru a ajunge la un management sustenabil şi echitabil al resurselor de apă, precum şi pentru a atinge Obiectivele de Dezvoltare Sustenabilă ale ONU, conform raportului.

„Mult prea des, valoarea apei sau întreaga sa serie de valori nu este tratată suficient de atent în procesul de luare a deciziilor”, se arată în raport, care a fost realizat de UNESCO.

Valoarea apei pentru societate depinde de infrastructura construită pentru a o depozita şi transporta, conform raportului, care face apel la o mai mare investiţie în managementul apei.

Cu toate acestea, unele proiecte de infrastructură sunt inutile şi, în ultimă instanţă, ineficiente, relevă raportul.

Risipa şi poluarea apei sunt provocări suplimentare, conform ONU.

Între timp, pandemia de coronavirus i-a lovit cel mai tare pe oamenii care trăiesc în colonii sau în zone sărace, scriu autorii raportului.

La nivel global, peste trei miliarde de persoane şi două din cinci centre de îngrijire nu au un acces corespunzător la instalaţii de spălare a mâinilor, care sunt esenţiale în prevenirea răspândirii unor boli precum COVID-19.

Raportul susţine că apa este „o nevoie umană de bază, necesară pentru băut şi pentru salubritate şi igienă şi susţine viaţa şi sănătatea”.

Autorii au făcut de asemenea apel la noi mijloace de a analiza valoarea apei şi la o abordare mai largă în gestionarea ei. „Apa cu siguranţă are o valoare. În unele privinţe, valoarea apei este infinită, pentru că viaţa nu poate exista fără ea şi ea nu poate fi înlocuită”, se mai menţionează în raport.

- Advertisement -

PE ACELASI SUBIECT

Ultimele stiri

Facebook