1.5 C
București
2023 decembrie 1

ONU cere o ancheta internationala in Columbia, impotriva administratiei prezidentiale, acuzata de crime impotriva opozantilor

RECOMANDARI

- Advertisement -

Columbia se confrunta cu ample manifestatii de protest anti guvernamentale. In acest context, armata a inceput sa desfasoare sambata, la ordinul presedintelui Ivan Duque, circa o mie de soldati in Cali, al treilea oras al tarii, la o zi dupa confruntari intre manifestanti, politisti si civili inarmati.

„Este esential ca toti cei care ar putea fi implicati in violente ce au cauzat raniri sau decese, printre care responsabili oficiali, sa faca obiectul unor anchete rapide, eficiente, independente, impartiale si transparente si ca cei responsabili sa fie trasi la raspundere”, a declarat Inaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet. Biroul acesteia a raportat ca, incepand de vineri, 14 persoane au fost ucise si alte 98 au fost ranite, dintre care 54 cu arme de foc. A fost notificat cazul special al unui anchetator al Parchetului din Cali, care a tras asupra multimii, ucigand doi civili, inainte de a fi linsat de manifestanti, potrivit Parchetului columbian.

Violentele au inceput dupa exact o luna de la revolta din 28 aprilie impotriva unui proiect de reforma fiscala, rapid abandonat, inaintat de presedintele de dreapta Ivan Duque, ce viza majorarea TVA si extinderea bazei de impozitare a veniturilor. Biroul Inaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a atentionat de asemenea asupra unor informatii conform carora indivizi ar fi tras asupra manifestantilor in prezenta politiei orasului.

Michelle Bachelet, fosta presedinta chiliana, a indemnat toate partile implicate „sa puna capat tuturor formelor de violenta, inclusiv vandalism”, subliniind ca doar dialogul ar putea oferi o solutie.

- Advertisement -

PE ACELASI SUBIECT

Ultimele stiri

Facebook