1.5 C
București
2023 decembrie 1

ONU ar putea acuza Israelul de crime de razboi

RECOMANDARI

- Advertisement -

Inaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a declarat: “Daca se adevereste ca impactul asupra civililor sau obiectivelor civile este nediscriminat si disproportionat, acest atac poate constitui o crima de razboi”

Razboiul dintre Israel si Hamas, al patrulea din 2008, a izbucnit la 10 mai, in urma tragerii de catre miscarea islamista palestiniana a unor proiectile catre Israel, in semn de solidaritate cu raniti palestinieni in mai multe zile de ciocniri cu politia israeliana, pe Esplanada Moscheilor, in Ierusalimul de Est ocupat, in timpul Ramadanului. La originea acestor ciocniri se afla amenintarea evacuarii unor palestinieni din Ierusalimul de Est, in favoarea unor colonisti israelieni.

„Aceasta escaladare este direct legata de proteste si de raspunsul in forta al fortelor de securitate israeliene, mai intai la Ierusalimul de Est, iar apoi pe intregul teritoriu palestinian ocupat si in Israel”, a subliniat Bachelet.

Ea a mai afirmat ca tirurile de proiectile ale Hamasului „sunt oarbe si nu fac distinctie intre obiective militare si civile, iar folosirea lor constituie o incalcare evidenta a dreptului umanitar international”.

Referitor la atacurile aeriene israeliene in Fasia Gaza, ea a declarat ca ele au provocat „numerosi morti si raniti in randul civililor si au cauzat distrugeri si pagube la scara mare ale bunurilor civile”. Este vorba despre „cladiri guvernamentale, case si imobile rezidentiale, organizatii umanitare internationale, instalatii medicale, birouri de presa si drumuri care le permit civililor accesul la servicii esentiale precum spitalele”, a denuntat inaltul comisar.

„In pofida afirmatiilor Israelului potrivit carora in multe dintre aceste cladiri se aflau grupari armate sau ca erau folosite in scopuri militare, noi nu am vazut probe in acest sens”.

Michelle Bachelet a precizat de asemenea ca implantarea unor mijloace militare in zone civile dens populate sau lansarea unor atacuri din acestea constituie o incalcare a dreptului umanitar international.

De la 10 la 21 mai, 254 de palestinieni au fost ucisi in atacuri aeriene israeliene in Fasia Gaza – inclusiv 66 de copii si combatanti, potrivit autoritatilor palestiniene.

In Israel, tiruri de rachete din Fasia Gaza au ucis 12 persoane – inclusiv un copil, o adolescenta si un militar, potrivit politiei israeliene.

„Nu exista nicio indoiala ca Israelul are dreptul sa-si apere cetatenii si rezidentii. Cu toate acestea, palestinienii au si ei drepturi. Aceleasi drepturi”, a insistat Bachelet.

Ea cere autoritatilor israeliene „sa puna imediat capat unui proces de evacuari” al unor familii palestiniene, „conform obligatiilor Israelului in virtutea dreptului international”.

- Advertisement -

PE ACELASI SUBIECT

Ultimele stiri

Facebook