17.9 C
București
2023 septembrie 30

Noi manevre de razboi: Rusii testeaza o super arma in zona Arcticii

RECOMANDARI

- Advertisement -

Dupa ce au comasat impresionante trupe militare la granita cu Ucraina, iata ca Federatia Rusa mai face un gest menit sa alarmeze trupele NATO, trimitand in zona Artica o super arma.

Este vorba despre Poseidon2M39, o torpila nucleara, imposibil de detectat de radare, proiectata de rusi pentru a sparge bariera de securitate a pazei de coasta a statelor membre NATO. Conform expertilor militari occidentali, efectul nuclear al torpilei poate crea unde radioactive distrugatoare
care ar face zonele-tinta nelocuibile timp de cateva decenii. Fostul secretar adjunct de stat pentru securitate internationala si neproliferare, Christopher A Ford a declarat ca Poseidon este conceput pentru a „inunda orasele de coasta ale SUA cu un tsunami radioactiv”, iar directorul serviciului de informatii norvegian, viceamiralul Nils Andreas Stensones, a declarat pentru CNN ca “Torpila ruseasca Poseidon se afla intr-o faza de testare. Dar este un sistem strategic si are o influenta mult mai mare decat regiunea in care este testata in prezent.”Imaginile prin satelit obtinute de americani de la compania de tehnologie spatiala Maxar prezinta o miscare continua de echipamente si si trupe militare rusesti pe coasta arctica a tarii, impreuna cu spatii de depozitare subterane, pentru Poseidon si alte arme de inalta tehnologie. Sunt desfasurate acolo si bombardiere si avioane MiG31BM, ca si noi sisteme radar, aproape de coasta Alaskai.
Ca o contrareactie la manevrele rusesti, NATO a trimis in zona bombardierele americane B-1 Lancer stationate in baza aeriana norvegiana Orland si submarinul „invizibil” Seawolf. Departamentul de Stat a emis urmatorul comunicat; “Exista in mod clar o provocare militara din partea rusilor din Arctica. Acest lucru are implicatii pentru Statele Unite si aliatii sai, nu in ultimul rand pentru ca creeaza capacitatea de a proiecta putere pana in Atlanticul de Nord”. Ingrijorarile occidentalilor au inceput inca din luna Noiembrie, cand Rusia a testat racheta de croaziera antinava
„Zirkon”, care alaturi de torpila Poseidon, fac parte dintr-o noua generatie de arme anuntate de Vladimir de Putin inca din 2018. Oficialii americani au anuntat ca Pentagonul este in alerta dupa ce Federatia Rusa si-a intensificat actiunile subversive in Europa de Est si Antartica, iar Comandamentul fortelor americane de pe batranul continent a sustinut intr-o conferinta de presa ca NATO se pregateste pentru “ce este mai rau”.

- Advertisement -

PE ACELASI SUBIECT

Ultimele stiri

Facebook