
Plecarea „Doamnei Merkel” din fotoliul de cancelar, va lasa atat Germania cat si Uniunea Europeana intr-un climat, mai degraba de incertitudine decat de stabilitate. Desi, domnia sa, a condus cu mana forte echipele de negociatori europeni, reusind sa ajunga la sfarsitul anului trecut la un consens asupra modului in care statele europene vor cheltui cele 750 de miliarde de euro, imprumutati de Comisia Europeana de pe pietele financiare, si care reprezinta planul de relansare Next Generation EU, finalul sau de mandat nu pare sa ne lase intr-o zodie fericita.
Ma explic imediat, pentru ca acesti bani sa ajunga efectiv in economiile tarilor membre, trebuie ca fiecare parlament national sa ratifice pana in luna Iunie a acestui an, propria decizie privind resursele Uniunii Europene. Pana acum 13 state s-au conformat, insa Germania, care a detinut Presedintia Consiliului UE pe durata negocierilor planului de relansare, nu numai ca nu a ratificat prima in Bundestag, dar iata ca zilele trecute s-a vazut obligata de propria Curte Constitutionala sa suspende printr-o masura provizorie, ratificarea deciziei privind resursele proprii ale Uniunii Europene, votata recent de cele doua camere ale Parlamentului federal din Germania, de catre Presedinte.
Evident ca in acest moment, toate planurile de redresare si rezilienta economica ale statelor membre sunt aruncate in aer! Ca sa fie clar, pentru Romania, asta inseamna ca asteptarile sa obtinem in prima transa, aproximativ 30 de miliarde de euro, iar pe parcursul anilor urmatori sa ne apropiem de cele 80 de miliarde promise, nu mai sunt sustenabile.
Cum a fost posibila o asemenea deturnare? Extremistii, euro-sceptici cu finantare transparenta de la Moscova din partidul Alternative für Deutschland, imediat dupa ce Bundestagul si Bundesratul, cele doua camere ale Parlamentului german au votat legea prin care Germania ratifica aceasta decizie, au sesizat Curtea Constitutionala federala pentru a interzice Presedintelui federal sa promulge legea pana la pronuntarea Curtii asupra constitutionalitatii ei.
Este o decizie provizorie a judecatorilor federali urmand ca in lunile care urmeaza Curtea Constitutionala sa aiba verdictul pe fond. Jurnalistii germani prezinta situatia intr-o nota mai degraba optimista, argumentand ca Next Generation EU, proiectul prin care Comisia sa poata imprumuta cele 750 de miliarde de euro, dar care poate sa fie activat doar cu acordul si ratificarea Parlamentelor nationale, a trecut si prin cele doua Camere, Bundestag si Bundesrat si nu exista nici un argument de neconstitutionalitate a acestei legi. Singurul inconvenient este temporizarea si amanarea implementarii planului, intr-o situatie economica deplobaribala, cauzata de pandemie. Insa, analistii britanici sunt mai degraba alarmisti, urmarind dintr-o alta perspectiva subiectul.
Faptul ca un partid de extrema dreapta a putut bloca intreaga Europa printr-o decizie, provizorie, ce-i drept, inseamna ca Miscarile euro-sceptice, anarhiste, antisemite au capatat consistenta si ca acum au munitie suficienta, cu sprijin de la Moscova si Beijing sa saboteze proiectul european. Vedem si la noi, cum agenda zilei este facuta de Aur, un partid similar cu AfD.