Misiunea lui Viktor Orban

Primul Ministru al Ungariei, se vede sau se considera drept „salvatorul statelor comunitare de sub jugul Uniunii Europene“ ceea ce ii ofera (crede el) sansa unor operatiuni populisto-nationaliste cu puternica tenta revansarda pentru refacerea Regatului din Imperiul Austriac.
Nu intamplator seful partidului Fidesz, aflat la guvernarea de la Budapesta, a emis pasapoarte pentru cetatenii de etnie maghiara din Diaspora, fiind invitati la alegeri sau la marile ceremonii nationale si internationale printre care si cele din Romania.
Tendinta evidenta de provocari ale maghiarilor din Romania, se manifesta prin solicitarea istorica de a alipi Tinutul Secuiesc la tara-mama, astfel incat presedintele Klaus Iohannis, a reactionat pe buna dreptate atunci cand in revista germana „Der Spiegel“, il intreba pe seful PSD-ului Marcel Ciolacu:“ cati bani v-a promis Viktor Orban pentru Tinutul Secuiesc?“ am incheiat citatul. In fond un scandal enorm intre doua partenere ale UE si NATO la fel dupa cum PSD-ul de extrema stanga a luat partea unui partid de extrema dreapta (Fideszul), atunci cand in Parlamentul European se discuta, suspendarea acestuia din randul Partidului Popular European. Viktor Orban nu s-a oprit aici, incepand acum o campanie de formare a unei fractiuni de dreapta a partidelor nationaliste in Parlamentul European, dublata de revolta impotriva Comisiei Europene care i-a blocat subventia in valoare de 7,2 miliarde de euro, ca urmare a nerespectarii statului de drept.

Nationalistii comunitari in jurul marelui populist.

Partidul Conservator Reformator, se numeste noua entitate politica cu deputati din fractiunea „Identitate si Democratie“, Pis-ul polonezilor de la guvernare, alaturi de extremista franceza Marine le Pen sau olandezul Geert Wilders si nu in ultima instanta italienii cu „fortele“ Lega Nord ale lui Matteo Salvini sau „Frattelli di Italia“ a Signorei Melloni.
Scopul acestui nou proiect, este „obtinerea suveranitatii nationale, rapite de UE, si, respingerea migrantilor care ataca continentul cu valori islamice vs valorile traditionale“.
Numai ca, Viktor Orban, nu a obtinut ideologic armonia dorita intrucat polonezii sunt pro UE/NATO pentru ca au nevoie de banii europeni si de apararea contra rusilor iar partidul nationalist austriac FPÖ, promoveaza si el principiile comunitare dominate de respectarea statului de drept. Noua formatiune parlamentara de la Bruxelles, aduna cca 71 de deputati europeni, angajati puternic prin votul lor in toate proiectele Comisiei Europene.

Blocajul celor 7,2 miliarde euro provoaca si mai tare Budapesta

Ajutorul Corona promis de Bruxelles dupa efectele catastrofale ale Pandemiei, este asteptat atat de est-europeni cat si de meridionali. Romania, Polonia, Estonia si Suedia au trimis o solicitare expresa pentru plata de urgenta a unei prime transe, in timp ce Ungaria a prezentat-o deja in 12 mai a.c. Presedinta Comisiei Europene Ursula von der Layen, nu a avizat subventia ca atare, motivand ca, urmare a unui raport legat de Ungaria, situatia precara a sistemului de control pentru acordarea fondurilor. In centrul blocajului, se afla neregulile sistematice bazate pe coruptie care au dirijat banii din buget catre unele grupuri foarte apropiate de Viktor Orban.
Mai exact, sunt oligarhii lui beneficiari a sute de milioane de euro, ceea ce l-a determinat pe liberalul Dacian Ciolos din fractiunea parlamentara Renew, sa sustina blocarea pe fond de coruptie, de nepotisme si inselatorii. Comisia Europeana astepta acum un alt raport venit de la autoritatea de control OLAF care confirma primirea sumei de 6,5 miliarde euro de catre zece intreprinderi din imediata apropiere a lui Orban in frunte cu ginerele sau!! Ultima lege anti LGBT, votata la Budapesta produce efecte grave asupra democratiei (i)liberale a premierului, asa incat Ursula von der Layen, nu a ezitat sa considere actiunea drept „o rusine a Ungariei“ fata de PM olandez Mark Rutte care cere „expulzarea“ maghiarilor din UE!
„Ungaria nu poate fi un partener serios al Comunitatii in administrarea fondurilor daca aplica metodele de protectie pentru ca licitatiile sa ajunga la oligarhi“ se arata in raportul de la Bruxelles.
Asadar, dupa ce ani de zile UE a fost „fraierita“ de Viktor Orban alaturi de alti est-europeni printre care si romani, a venit ora scadentei la care atat OLAF cat si Laura Codruta Kövesi de la Procuratura Generala Europeana, au inceput investigatiile referitoare la corupti ce vor fi finalizate in curand. Pana atunci, robinetul pe unde curgeau fondurile, s-a inchis pentru Ungaria. Misiune Imposibila!