5.2 C
București
2023 noiembrie 25

Mai rezistă la putere Netanyahu? Alegeri cruciale în Israel

RECOMANDARI

- Advertisement -

Netanyahu, politicianul dominant al generaţiei sale, este o figură polarizantă în Israel și pentru prima dată, contracandidaţi din întregul spectru politic se luptă să pună capăt lungii domnii a „Regelui Bibi”.

Marți este al patrulea scrutin din ultimii doi ani, în condiţiile în care prim-ministrul Benjamin Netanyahu speră că derularea campaniei de vaccinare anti-COVID-19 ce a făcut din ţara sa un lider mondial în acest domeniu îl va propulsa în cele din urmă dintr-o eră de paralizie politică fără precedent într-una cu o majoritate stabilă, notează luni, într-un amplu comentariu, agenţia Reuters.

Netanyahu, în vârstă de 71 de ani, candidează sub ameninţarea unor acuzaţii de corupţie, pe care le neagă. Procesul său pentru acuzaţii de luare de mită, fraudă şi abuz de încredere a început deja şi se aşteaptă să fie reluat în aprilie.

În plus, economia Israelului a fost puternic lovită de pandemie şi furia populaţiei a crescut pe fondul gestionării crizei de către Netanyahu, până când au început vaccinările în decembrie.

Dar noul slogan al lui Netanyahu este „Naţie vaccinată” şi el spune că este singurul care ar fi putut realiza un astfel de program de inoculare rapid.

De asemenea, cel mai vechi lider israelian în funcţie a anunţat cu surle şi trâmbiţe progresele obţinute de Israel din august cu ţări din Golf, Maroc şi Sudan, toate intermediate de Statele Unite, notează Reuters.

Potrivit sondajelor, Likud, formaţiunea de dreapta a lui Netanyahu, se aşteaptă să obţină cele mai multe voturi, dar fără a dispune de o majoritate în parlamentul de 120 de locuri (Knesset) şi incapabil să formeze cu uşurinţă un guvern de coaliţie – o situaţie similară cu cea de după cele trei alegeri anterioare.

Deşi sondajele arată că o mică majoritate a israelienilor vor să-l vadă pe Netanyahu înlăturat din funcţia de premier, nici opoziţia fragmentată nu are o cale clară spre putere,neexistând nici măcar un singur candidat agreat care să conducă tabăra anti-Netanyahu.

Cele trei posturi principale de televiziune din Israel vor prezenta exit-poll-urile la ora 22:00 (20:00 GMT) marţi, însă primele rezultate oficiale vor începe să vină în noaptea de marţi spre miercuri, iar cele finale sunt aşteptate vineri.

În ceea ce-i priveşte pe contracandidaţii lui Netanyahu, la ultimele trei alegeri ei au provenit din stânga eşichierului politic, însă, de data aceasta, Netanyahu se confruntă cu o nouă provocare din partea unor competitori de dreapta.

Yair Lapid, în vârstă de 57 de ani, fost ministru de finanţe şi gazda unei emisiuni TV, conduce partidul de centru-stânga Yesh Atid – „Există un viitor”. Partidul său, aflat în prezent în opoziţie, este creditat cu poziţia a doua, după Likud.

Gideon Saar, 54 de ani, fost ministru ce a părăsit Likud pentru a înfiinţa partidul Noua Speranţă (Tikva Hadasha), a jurat să pună capăt domniei lui Netanyahu. La fel ca Likud, partidul său se opune unui stat palestinian, însă în campanie Saar s-a concentrat asupra unui guvern „nepătat” şi relansării economiei.

Naftali Bennett, 48 de ani, fost consilier al lui Netanyahu, ministru al cabinetului şi milionar în domeniul high-tech, conduce alianţa Yamina şi se luptă cu Saar să devină următorul lider al dreptei israeliene.

Benny Gantz, 61 de ani, este un fost general al cărui partid Albastru-Alb s-a destrămat după ce i s-a alăturat lui Netanyahu într-o coaliţie. El a argumentat necesitatea unui guvern de uniune, dar mulţi dintre susţinătorii săi centrişti au fost furioşi. Popularitatea sa a scăzut şi sondajele arată că partidul său ar putea să nu câştige niciun mandat.

- Advertisement -

PE ACELASI SUBIECT

Ultimele stiri

Facebook