20.5 C
București
2023 octombrie 1

Lukasenko sub privirea de otel a stapanului sau de la Kremlin: “Nu exista inaltimi pe care bolsevicii sa nu le fi cucerit. Vom trece si de aceasta”…

RECOMANDARI

- Advertisement -

Vladimir Putin l-a primit pe sinistrul dictator stalinist Lukasenko, in frumoasa statiune litorala Soci. Intr-o regie specifica Kremlinului, cei doi presedinti, au incercat sa convinga opinia publica ca reactia internationala la redirectionarea avionului de linie Ryanair la Minsk si arestarea jurnalistului opozant si al iubitei sale de catre trupele de securitate bieloruse, KGB, ca este doar o „izbucnire emotionala”.

In fata camerelor televiziunilor rusesti, Lukasenko i-a aratat lui Putin o geanta-diplomat in care – potrivit lui – s-ar afla „documente” privind incidentul cu avionul Ryanair din 23 mai, care a dus la arestarea jurnalistului de opozitie Roman Protasevici si a prietenei sale Sofia Sapega.
Lukasenko a acuzat Occidentul ca incearca sa „destabilizeze” situatia din fosta republica sovietica, evocand miscarea de contestare fara precedent a regimului sau declansata in Belarus dupa alegerile prezidentiale din august trecut, considerate fraudate de opozitie si Occident. „Asa ca intelegeti ce s-a intamplat. Intelegeti despre ce fel de oameni este vorba”, a adaugat presedintele belarus, vizibil nervos, sub privirile de otel ale tarului Putin, care, in replica a amintit in episod similar, cand in 2013, avionul care il transporta pe presedintele bolivian a fost constrans sa aterizeze in Austria, la cererea administratiei americane, care suspecta ca analistul CIA, Edward Snowden, care a publicat documente strict secrete, se afla la bord.

Incurajat de stapanul sau, Lukasenko s-a lansat intr-o tirada de acuzatii impotriva occudentului: “O tentativa este in curs de a destabiliza situatia pentru ca aceasta sa fie ca in august. Este clar ce vor acesti prieteni occidentali de la noi. Ce sa mai discutam?! Dar nu exista inaltimi pe care bolsevicii sa nu le fi cucerit. Vom trece si de aceasta”…

Presedintele belarus a criticat, de asemenea, Uniunea Europeana pentru pedepsirea companiei aeriene de stat Belavia cu inchiderea spatiului aerian european, argumentand ca compania nu are nicio legatura cu incidentul zborului Ryanair, care asigura legatura Atena-Vilnius.

Putin a laudat apoi, masurile concrete” ale apropierii tarii sale de Belarus. „Suntem pe cale de a construi o Uniune intre Rusia si Belarus. Progresam in mod ferm in aceasta directie si aceasta munca aduce deja rezultate concrete pentru cetatenii nostri”, a spus Putin, reafirmand sprijinul Moscovei pentru aliatul sau belarus, considerat ultimul stalinist din Europa.

De la inceput, Rusia a aparat actiunile Minskului, denuntand sanctiunile adoptate de UE. Cazul lui Protasevici, arestat dupa ce Lukasenko a deviat avionul spre Minsk pe motiv ca ar fi existat o amenintare cu bomba, este o chestiune interna a Belarusului, a afirmat Moscova.

Potrivit UE, care a cerut companiilor aeriene sa ocoleasca Belarus, alerta cu bomba nu a fost decat o inscenare.
Minskul asigura ca pilotul zborului deturnat nu a suferit nicio presiune, chiar daca i s-a recomandat cu insistenta sa aterizeze in Belarus si ca seful statului a trimis un avion de vanatoare pentru a insoti aparatul Boeing 737 al Ryanair.

- Advertisement -

PE ACELASI SUBIECT

Ultimele stiri

Facebook