3.6 C
București
2023 noiembrie 28

Jocul global al serviciilor de spionaj: Rusii cu chinezii in ofensiva iar occidentalii in defensiva

RECOMANDARI

- Advertisement -

O stire care nu poate fi trecuta cu vederea, se refera la recentele actiuni mai putin diplomatice ale Kremlinului, referitoare la expulzarea unor membrii din ambasadele Cehiei, SUA, Germaniei si Poloniei, acuzati de spionaj. Lista continua cu Bulgaria care se simte atacata de Rusia dupa ce Serviciile Secrete de la Sofia , au descoperit o retea cu ofiteri GRU dar si ai SIE rusesc, angajati in misiuni speciale. Se asteapta acum, dupa modelul clasic, expluzari ale bulgarilor de la Moscova.


Reactia noului presedinte Joe Biden, a venit prompt cu acuzatii probate de CIA in acest intreg complex de „razboaie clasice si moderne conform noului trend cu Cyber War.
„Recomandarile elegante cu sanctiuni“ ale Casei Albe legate de incetarea operatiunilor cu amestec in afacerile interne, se indreapta catre Moscova si Beijing de unde autocratul Putin si dictatorul Xi, incearca sa destabilizeze SUA si UE prin „inteligenta“ rezidentelor americano-occidentale.
Asadar, spionajul nu este un delict cavaleresc, operat de un James Bond 007, ci un atac pe mai pe multe fronturi (in)vizibile in ciuda secretomaniei si a conspirativitatii impuse de „metodologia“ de lucru.

Conflictul dezamorsat de la granita Romaniei intre Rusia si Ucraina, ne pune in situatia de a percepe si a analiza foarte clar raportul de forte prezentat de catre Serviciile din SUA/NATO.
Din inregistrarile si imaginile receptionate prin sateliti, specialistii din Intelligence, ne ofera cifre si actiuni tematoare pentru noi datorita amplorii miscarilor, si, a pozitionarii celor 150.000 de militari rusi. Ei au fost impartiti in 4 zone unde 5 divizii cu 45.000 de militari, vegheau la granita ruso-ucrainiana avind unitati cu tancuri, artilierie, parasutisti si regimente cu radar sau drone, ceea ce intareste estimarea unor generali americani despre mobilizarea unica si agresiva a acestor forte.

Surpriza consta in faptul ca, daca in vestul rusesc am avut o asemnea desfasurare infricosatoare de divizii si brigazi, cauzata de relatia dura dintre Moscova si Kiev, transferul rapid al flotilei din Marea Caspica in Marea Neagra, complica situatia prin crearea unui nou front periculos pentru Romania.
Unul dintre generalii americani fost comandant al trupelor din NATO si Europa, Ben Hodges, a explicat ordinul lui Putin, ca fiind o poarta a rusilor in Marea Neagra pentru a ajunge rapid in Balcani si in Orientul Apropiat. Cum va fi prelucrat acest semnal de alarma la Bucuresti?

MI5 si MI 6 in stare de alerta

Guvernul britanic a fost pus de citeva ori in situatii penibile de catre agentii rusi drept pentru care se va intarii legea contra spionilor. Toti reprezentantii guvernelor straine din Marea Britanie, sunt obligati prin noua lege, de a se inregistra la autoritati; in caz contrar vor fi expulzati.
Noua masura legislativa, reprezinta in fond un instrument de autoprotectie la repetatele atacuri executate de catre agentii chinezi si rusi in Anglia, amintind aici incercarea de otravire a spionului rus Serghei Skripa dupa ce a trecut la britanici.
Un raport al comisiei din Camera Comunelor, specializata pe controlul serviciilor secrete, confirma amestecul Rusiei si al Chinei in afacerile interne pentru subminarea democratiei in Marea Britanie. Atit GRU cit si SIE rusesc, au incercat pedepsirea tradatorilor in timp ce chinezii, reactionaeaza la Londra impotriva sustinatorilor englezi pentru protestatarii din Hong Kong si din zona locuita de uiguri.

Serviciul Secret ceh are probe clare

La Praga a izbucnit un alt scandal legat de misiunile unor agenti rusi, acuzati ca au aruncat in aer acum citiva ani un depozit de munitii. Pe fondul acestor fapte formulate intr-un dosar de catre procuratura generala, s-au identificat autorii care intimplator sunt aceiasi ofiteri GRU din afacerea Serghei Skripa, otravit la Salsbury cu substanta interzisa Noviciok.
PM Babis „ a trecut la represalii“ in mod public, anuntind in cadrul unei conferinte de presa, expulzarea a 18 membrii ai ambasadei ruse din Praga.
Nici la Sofia nu avem liniste dupa deconspirarea unei retele de spioni rusi asa ca, UE alaturi de SUA, sunt tinte precise ale marilor“ case de spionaj“ de la Moscova si Beijng.
Vendetta lui Putin asupra bulgarilor, va veni cit de curind cu anuntul de pedepsire a MAE bulgar, la fel ca si amenintarea Occidentului „daca va trece peste linia rosie din Ucraina.“

Serviciile Secrete isi apara Statul; care Stat?

La intrebarea adresata Mossadului cu privire la procurarea de informatii pentru Israel, raspunsul poate fi altul intrucit spionajul extern sau intern, este primul beneficiar al curiozitatii agentilor sai.
In mod logic si constitutional, activitatea de spioanj , are ca scop protectia sigurantei nationale.
In realitate,, asistam la modele de forta sau state paralele functionabile cu instrumentele de represiune de tip comunist in care coruptia, santajele, manipularile si diversiunile, reprezinta elementele de baza ale rusilor si chinezilor, invatate in „Cartea KGB-ului.“
Spionajul are in acest context doua dimensiuni: daca la Washington si Bruxelles (cu NATO si UE) activitatea de Intellingence serveste Lumii Libere, la Moscova si Beijng sau Fenian agentii sunt in slujba celor cu putere si bani pentru reprimarea libertatii populare si a democratiei occidentale.
Sloganul „scopul scuza mijloacele“ apare ca „principala sarcina de serviciu“ in care crima premeditata face parte din fisa de post a spionajului rusesc/chinezesc si nord-corean.
Vor cistiga Serviciile Lumii Libere jocul global, sau Spionii Dictatorilor?

Mihai Rusu-München

- Advertisement -

PE ACELASI SUBIECT

Ultimele stiri

Facebook