0.2 C
București
2023 noiembrie 30

Israelul instabil

RECOMANDARI

- Advertisement -

Conflictul militaro-ideologic intre organizatia terorista pro-iraniana Hamas vs statul israelian, atinge dimensiunea unui razboi intern, a declarat presedintele Rivlin.
Superioritatea armatei, are menirea unei preveniri a loviturilor date de Hamas pe de o parte dar si de pedepsire a atacatorilor pe de alta parte a caror scop a fost doar distrugerea unei parti din populatie.
Evenimentele din Orientul Apropiat, reprezeinta in fond cele mai complexe provocari care depasesc normele legale si morale ale Lumii.
Dincolo de masurile politice si militare ale guvernului Netanyahu, ciocnirile cu un inalt grad de escaladare a populatiei evreiesti si arabe, genereaza o neliniste interna greu de controlat.
Incercarile de negocieri din exterior, se rezuma in acest moment doar la rang de declaratii cu acuzatii sau de solidaritate.

Lumea Libera sustine Israelul

Presedintele Biden, recunoaste dreptul la autoaparare al Israelului la fel ca si seful statului german Steinmeier „care nu vede niciun motiv al Hamasului de a trage cu rachete asupra populatiei civile.“
Ministru Afacelerilor Externe al UE Josep Borell, transmite de la Bruxelles, reactia inacceptabila fata de atacurile gruparilor teroriste din Fisia Gaza, asa incit guvernul PM Netanyahu primeste cel putin verbal o sustinere diplomatica.
Din pacate, asistam in Germania la un „transfer“ al conflictului prin actiuni antisemite inregistrate la Solingen, Würzburg, Berlin, Hanovra, Düsseldorf, Bonn, si Münster.
Acolo au fost arse steagurile Israelului si au fost atacate sinagogile pe fondul unor proteste si ciocniri cu politia, soldate cu raniti dar si cu arestari din grupul extremistilor veniti fara masca si fara aprobare pentru „demostratie“.
Asadar, autoritatile germane se afla in alarma, avind in vedere numarul mare de refugiati, preluati de catre diversele organizatii musulmane de pe teritoriul federal.
Romania are relatii foarte bune cu Israelul atit politic, economic, militar sau in afaceri imobiliare, asa incit suntem principalii parteneri alaturi de americani.
Afacerile se deruleaza in sectoarele IT, de armament sau cu alte produse de catre firme mixte romano-israeliene cu sedii in tara sau in paradisuri fiscale.

Liga Araba este scindata

Daca escaladarea operatiunilor este considerata „drept abuziva si inacceptabila“ de catre membrii Ligii, relationarea fata de statul Israel determina pozitii diferite in functie de interesele lor.
Egiptul se autopropune ca mediator iar Emiratele Arabe Unite cu Arabia Saudita, se afla pe o pozitie aparte ca urmare a contestarii Hamasului, si, a normalizarii relatiilor lor cu Israelul.
„Resturile“ Fratiei Musulmane sprijinite de Turcia si Katar complica situatia din Liga, devenita pasiva in cazul Siriei si a Hizbollahului (organizatie siita terorista libaneza) la care trebuie sa completam lista si cu sunitii din Fisia Gaza, astfel incit o solutie constructiva este greu de realizat.

Putin provoaca in continuare UE

Romania, nu apare deocamdata pe lista neagra

Un decret dat de catre tarul de la Kremlin pentru intocmirea unei liste“ cu autorii actiunilor „neprietenoase“ fata de Rusia, complica si mai mult relatia dintre Bruxelles si Moscova.
In esenta, este vorba de personalul auxiliar al misiunilor diplomatice din Rusia cu angajati autohtoni ca soferi, gradinari, traducatori si personal de serviciu, monitorizati in mentalitatea putinista de a se afla sub influenta straina prin (eventuale) comportari „antinationale“.
Angajatii consulatelor europene de pe intinsul teritoriu rusesc, constituie asadar marele pericol al sigurantei nationale, inregistrati pe aceasta lista neagra, ordonata de Putin.
De fapt, este o noua obsesie a autocratului presedinte cu conspiratiile UE impotriva lui, ceea ce creaza un nou front diplomatic avind ca prioritate slabirea functionalitatii misiunilor consulare straine
Nu stiu care este situatia corpului diplomatic romanesc sau citi angajati rusi lucreaza in misiunile noastre, dar conform decretului recent, se vor cauta si acolo oamenii „neprietenosi“ fata de „Rusia“.

Decretul exista, „dusmanii“ nu

Lista urma sa fie data publicitatii de catre MAE Serghei Lavrov pina in 28.04.21, avind si definitia exacta asupra celor „neprietenosi“ care pun in pericol siguranta nationala. Lista nu a aparut.
In schimb, TV de stat a transmis un „Breaking News“ cu statele neprietenoase fata de Rusia care cuprinde Ucraina, Polonia, Cehia, cele 3 state baltice, Bulgaria, Georgia, SUA, Marea Britanie si NATO.
Despre Romania, nu exista precizari!
Din punct de vedere al acordurilor diplomatice internationale, Putin dovedeste o noua incalcare a Conventiei de la Viena din 1961, astfel incit avem o intreaga gama de provocari ale Moscovei.
In orice caz, UE si NATO sunt pregatite pentru orice escaladare sau atac asupra unui membru al Aliantei, care conform Actului Constitutiv este gata de a-l apara.
In ciuda noii escaladari a situatiei din Europa, MAE al Germaniei Heiko Maas „invita Kremlinul la un nou dialog“ pe teme militare si diplomatice.
O prima intinlnire la nivelul ministrilor de externe Lavrov-Blinken va avea loc in cadrul Summitului „Artic“ din 20 mai la Reykjavik, unde se vor discuta subiectele grele ruso-americane inaintea posibilului „dialogului“ Putin cu Biden.

- Advertisement -

PE ACELASI SUBIECT

Ultimele stiri

Facebook