Incotro, Germania?

Dupa alegerile parlamentare la care au participat 70% din electoratul german, avem un castigator in Partidul Social Democrat cu doar 25 % din optiunile votantilor si votantelor din RFG.
Trendul „rosilor“ merge pe salariul minim brut de 12 €/ora, cu investitii pe credite pentru dezvoltarea statului, cu dreptate sociala si protector al climei, si, in fine cu marirea impozitelor pana la 53% pentru categoria sociala cu salarii mari.
Viitorii parteneri de coalitie din partidul Verzilor (14,8 %), au cam acelasi program electoral stangist de guvernare cu scumpirea benzinei (peste 2 €), cu reducerea vitezei pe autostrazi pana la 130 km/ora si 30 km/ in orase, cu vaccinarea federala si limitarea creditelor guvernamentale in compatibilitatea cu Constitutia germana. Verzii ca protectori ai mediului, mai cer trecerea de la transportul aerian la cel feroviar plus inchiderea benzilor rulante ale marilor concerne producatoare de automobile pe benzina in favoarea masinilor cu motoare electrice pana in anul 2026!
Al treilea membru al viitorului guvern „semafor“ rosu-verde-galbem, este Partidul Liberal, cu 11,5 % reprezentant al oamenilor de afaceri din piata libera, care promoveaza initiativa particulara, concurenta si reducerea ajutoarelor de stat inclusiv blocarea chiriilor din domeniul imobiliar. Un punct foarte important al liberalilor este acela al impozitelor scazute menite sa ajute piata libera la acumulari financiare pentru ca investitiile din economie sa fie private si nu de stat.
Liberalii sunt contra verzilor si social-democratiilor in ceea ce priveste luarea de noi credite care sa depaseasca limita acceptata de Constitutia germana.
In plan extern coalitia-semafor, are aceeasi lungime de unda prin pozitia fata de UE, NATO si legatura cu SUA, astfel incat viitorul guvern nu se va indeparta de echipa cancelarei Angela Merkel.
Marii invinsi sunt membrii aliantei crestin-democrate care in ciuda unui program electoral foarte echilibrat, nu au reusit sa convinga lumea de avantajele castigate dupa 16 ani de mandat al Angelei Merkel.

„Vrem schimbare cu orice pret“

Cu acest slogan psihologic, au fost motivati nemtii de catre partidele aflate in opozitie la care se adauga atat extremistii de dreapta din Alternativa germana cat si Post Comunistii .
Extrema stanga, s-a remarcat prin cateva solicitari hilare dincolo de nationalizarea bunurilor private si cresterea impozitului pina la 75%, si anume prin desfiintarea serviciilor de contra-informatii, si, iesirea Germaniei din NATO pentru a se apropia de Rusia!
Lumea manipulata cu programele ideologice ale celor trei partide, a reactionat emotional si a muscat din momeala sociala si ecologica, astfel incat rosii, verzii si liberalii si-au atins telurile electorale.
Aceasta schimbare cu orice pret, facuta cu forcepsul, va avea o mare problema legata de finantarile programelor electorale atunci cand membrii viitorului cabinet vor constata ca, lipsesc banii din casieria federala.
Germania are datorii imense cu un procentaj de 70% din PIB, ceea ce inseamna ca fiecare cetatean trebuie sa plateasca din buzunarul lui suma de 26.577 €; Germania incalca rata deficitului trecuta in documentele de la Maastricht, depasind cu 10 puncte norma comunitara.
Dupa bucuria victoriei electorale, urmeaza trezirea la realitate a social-democratiilor care propun cancelarul in persoana actualului ministru al finatelor si vice-cancelar Olaf Scholz.
Atacat de fractiunea stangista din partid, sustinuta si de tinerii social-democrati viitorul sef al Executivului federal va avea probleme de management politic daca va „deraia“ de la linia statului de drept social in plan intern, in timp ce in diplomatia mondiala, Olaf Scholz trebuie sa ramana un pacifist cu armata nemodernizata, scutita de interventii internationale.
Nu intamplator italienii sunt gata sa schimbe axa Berlin-Paris cu Roma-Paris, revendicandu-si dreptul de a reveni in randul marilor puteri din Europa in ciuda unor mari probleme interne.

Social-democratia re-castiga noi adepti de conjunctura

In conditiile unei societati aflate intr-o permanenta crestere prin migratia economica sau politica, se observa o schimbare de atitudine a electoratului german care a depasit momentul traditional cu partidele populare.
Azi interesele personale si anumite standarde sociale, definesc filozofia electorala de care are nevoie un partid.
Rezultatele de la parlamentarele germane, reprezinta un semnal ce va fi preluat de multe tari europene, amintind ca ne apropiem de alegerile din Franta unde situatia este foarte complicata.
Partea buna a electoratului german este aceea ca a respins cu o forta foarte puternica partidele din extrema stanga si dreapta.
Asadar, cel mai puternic stat din UE, va avea un curs foarte intortocheat, generator de mari satisfactii la Moscova de unde hackerii au incercat destabilizarea si manipularea alegerilor.
Pragmatismul si compromisul Angelei Merkel, va fi inlocuit cu pacifismul guvernului rosu-verde-galben, ceea ce va scadea automat forta si pozitia Berlinului in geopolitica internationala.
Un trend care este de anticipat cel putin in faza negocierilor pentru desemnarea coalitieii guvernamentale.