6.3 C
București
2023 noiembrie 30

Hamas si Israel sunt pregatite sa intre intr-un razboi pe termen lung

RECOMANDARI

- Advertisement -

Situatia extrem de tensionata dintre israelieni si palestinienii din Fasia Gaza, soldata zilele trecute cu 35 de morti din randurile militantilor Hamas dar si civili si alti cinci cetateni israelieni, precum si conflictul armat deschis in orarsul Lod, a debutat pe 10 mai, cand trupele militare israeliene au evacuat credinciosii islamici de pe platforma moscheii Al Aqsa din Ierusalim. A doua zi, peste o suta de rachete au fost lansate din Fasia Gaza spre Tel Aviv si alte Tinte civile din Israel, o femeie a fost ucisa si alte cateva zeci, ranite in regiunea Rishon Lezion, la periferia capitalei Tel Aviv, in orasul Holon, un autobuz a fost lovit de o racheta ranind grav trei persoane, dintre care si o fetita de cinci ani.

Conflictul armat dintre militantii Hamas sprijiniti de Hezbollah, cu finantare si suport logistic din Iran si trupele israeliene, considerate de ocupatie este vechi si alimentat constant fie de externa dreapta israeliana, fie de radicalizarea shiita palestiniana. In contextul lipsei de dialog intre parti si a incapatanarii beligerantilor de a se aseza la masa negocierilor sub auspicii internationale, dupa evacuarea fortata si neanuntata a musulmanilor de la Moscheea Al Aqsa considerata pamant sfant, gruparile fundamentaliste Hamas si Jihadul Islamic au lansat peste 500 de rachete din Fasia Gaza spre teritoriul israelian. Drept riposta, raidurile aeriene israeliene au pulverizat un bloc de 13 etaje unde se presupunea ca era statul major general Hamas, ucigand un numar mare de civili, printre care si zeci de femei si copii. Situatia a escaladat rapid, provocand lupte de strada, intre palestinieni si agentii de securitate israelieni, in Oraselul Lod, al carui primar Yair Revivo i-a solicitat premierului Netanyahu sa declare starea de urgenta si sa trimita urgent armata pentru a restabili ordinea. La scurt timp dupa izbucnirea violentelor, administratia Statelor Unite au anuntat ca mentin angajamentele privind apararea Israelului si au lansat un apel la calm adresat tuturor partilor. „Toate partile trebuie sa reduca tensiunile, trebuie sa aplice masuri practice pentru calmarea situatiei”, a declarat secretarul de Stat american, Antony Blinken.

In Fasia Gaza, bilantul raidurilor aeriene israeliene impotriva miscarilor fundamentaliste Hamas si Jihadul Islamic a ajuns la 32 de morti si 220 de raniti. Armata israeliana a anuntat ca a eliminat 18 militanti islamisti, inclusiv patru lideri ai grupurilor teroriste.

Armata israeliana a efectuat peste 150 de lovituri in Gaza incepand de marti dupa-amiaza, potrivit unui purtator de cuvant, care a spus ca Israelul a chemat si 5.000 de rezervisti in serviciul activ pentru a „imbunatati” operatiunea sa din Gaza.

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgenta miercuri pe acest subiect, iar noua sesiune cu usile inchise a fost solicitata de Tunisia, Norvegia si China.

Prima reuniune, organizata luni la solicitarea Tunisiei, s-a incheiat fara o declaratie comuna a Consiliului de Securitate din cauza reticentei Statelor Unite de a adopta „in aceasta etapa” un proiect de text propus de Norvegia.

Acest proiect de declaratie, fara a condamna violentele, solicita „Israelului sa opreasca activitatile de colonizare, demolarile si expulzarile” palestinienilor, „inclusiv in Ierusalimul de Est”, sursa de tensiuni in ultimele saptamani. Proiectul de declaratie mai cerea celor doua parti „sa se abtina de la adoptarea de masuri unilaterale care sa exacerbeze tensiunile si sa submineze viabilitatea solutiei celor doua state”, solicita retinere, precum si evitarea oricaror provocari, cu respectarea „statu-quo-ului istoric al locurilor sfinte”.

Pe scurt, esenta conflictelor armate dintre palestinieni si israelieni este generata aproape in fiecare an, in timpul sarbatorii Ramadanului, in Ierusalimul de Est (orasul vechi), in jurul moscheii Al Aqsa. Adaugam la asta si faptul ca an de an sunt evacuate arbitrar zeci de familii palestiniene mai ales din cartierul arab din Ierusalim, Sheikh Jarrah , ocupat militar in razboiul din iunie 1967 si apoi anexat politic oficial de Israel, prin legea adoptata de Knesset in 1980.

Acest ultim atac al Hamas a fost in mod evident ineficient si absurd, rachetele trase aiurea asupra teritoriului Israelului neajutand in niciun fel „cauza palestiniana” , ba mai mult a furnizat premierului Netaniahu, motivul perfect de a declansa o furtuna militara perfecta si mai ales o puternica sustinere electorala. In varsta de 71 de ani, premier de 12, Bibi Netanuahu este un supravietuitor politic, reusind sa cada de fiecare data in picioare, dupa nenumarate caderi de guvern si alegeri anticipate. Violentele de zilele trecute au fost perfect capitalizate, incat pana si Benny Gantz, fostul mare rival al lui Netanyahu, acum ministru al Apararii, a fost de acord cu reactia militara a Israelului si a plusat ca este „doar inceputul”.

Asadar, atacul Hamas nu ii ajuta deloc pe palestinieni iar cei din Cisiordania sunt ingroziti de raul imens pe care i le-a facut acum gruparea terorista din Gaza, acuzata chiar in randul populatiei arabe ca face exclusiv jocurile Iranului. Foarte interesanta va fi pozitia SUA in acest conflict, mai ales ca administratia Biden este mult mai preocupata de razboiul hibrid cu Republica Populara Chineza…

- Advertisement -

PE ACELASI SUBIECT

Ultimele stiri

Facebook