
Gigantul american, Microsoft a raportat recent ca a detectat o serie de atacuri informatice si penetrari in sistem si ca hackerii au reusit sa construiasca un sistem prin care sa penetreze e-mailul utilizat de Departamentul de Stat, pentru a patrunde in reteaua de calculatoare care se ocupa de drepturile omului si care l-au criticat pe presedintele Vladimir Putin.
Atacul informatic a fost produs cu doar trei saptamani inainte ca liderul de la Casa Alba sa se intalneasca cu Putin, la Geneva, intr-un moment de maxima tensiune intre cele doua natiuni.
Actiunea hakerilor rusi a fost considerat foarte indraznet, datorita modului prin care a fost penetrat sistemul unui furnizor utilizat de Departamentul de Stat. E-mailul detinea un cod care le putea oferi hackerilor acces nelimitat in sistemele informatice ale destinatarilor, de la „furarea datelor si pana la intrarea in alte computere din retea”, a declarat Tom Burt, vicepresedintele Microsoft.
Luna trecuta, presedintele Biden a transmis o serie de sanctiuni asupra Rusiei, dorind expulzarea unor diplomati pentru o operatiune similara, numita SolarWinds, care a folosit metode noi pentru a intra in cel putin sapte agentii guvernamentale si sute de mari companii americane. Atacul nu fusese detectat timp de noua luni de catre Statele Unite, pana cand a fost descoperit de o firma de securitate cibernetica. In aprilie, Biden a spus ca putea reactiona mult mai dur, insa a decis sa-si pastreze echilibrul, deoarece nu dorea sa intre intr-un conflict cu Rusia.
Intre timp, Microsoft a reusit sa identifice grupul rus din spatele atacului, fiind vorba despre Nobelium, declarand ca este vorba despre aceeasi care au fost si in spatele SolarWinds. Acest grup a fost implicat si in pirateria Comitetului National Democrat din 2016, cat si in atacurile savarsite asupra Pentagonului, a sistemului de e-mail de la Casa Alba si a comunicarilor neclasificate ale Departamentului de Stat.
Conform analistilor Departamentului de Stat, afeat nou atac incearca sa transmita mesajul ca Rusia isi intensifica campania, pentru a demonstra ca nu va da inapoi in fata unor sanctiuni, expulzari de diplomati sau a oricaror alte presiuni.Tensiunile s-au intensificat in momentul in care un grup a tinut “ostatica” afacerea Colonial Pipeline. Atacul a fortat compania sa opreasca o conducta care aducea aproape jumatate din gazul, motorina si combustibilul de pe coasta de est, determinand o crestere a preturilor la gaz.