Acasă GLOBAL NEWS Hakerii rusi au penetrat Microsoft trimitand mesajul ca Rusia nu se teme de nimic

Hakerii rusi au penetrat Microsoft trimitand mesajul ca Rusia nu se teme de nimic

0
Hakerii rusi au penetrat Microsoft trimitand mesajul ca Rusia nu se teme de nimic

Gigantul american, Microsoft a raportat recent ca a detectat o serie de atacuri informatice si penetrari in sistem si ca hackerii au reusit sa construiasca un sistem prin care sa penetreze e-mailul utilizat de Departamentul de Stat, pentru a patrunde in reteaua de calculatoare care se ocupa de drepturile omului si care l-au criticat pe presedintele Vladimir Putin.

Atacul informatic a fost produs cu doar trei saptamani inainte ca liderul de la Casa Alba sa se intalneasca cu Putin, la Geneva, intr-un moment de maxima tensiune intre cele doua natiuni.

Actiunea hakerilor rusi a fost considerat foarte indraznet, datorita modului prin care a fost penetrat sistemul unui furnizor utilizat de Departamentul de Stat. E-mailul detinea un cod care le putea oferi hackerilor acces nelimitat in sistemele informatice ale destinatarilor, de la „furarea datelor si pana la intrarea in alte computere din retea”, a declarat Tom Burt, vicepresedintele Microsoft.

Luna trecuta, presedintele Biden a transmis o serie de sanctiuni asupra Rusiei, dorind expulzarea unor diplomati pentru o operatiune similara, numita SolarWinds, care a folosit metode noi pentru a intra in cel putin sapte agentii guvernamentale si sute de mari companii americane. Atacul nu fusese detectat timp de noua luni de catre Statele Unite, pana cand a fost descoperit de o firma de securitate cibernetica. In aprilie, Biden a spus ca putea reactiona mult mai dur, insa a decis sa-si pastreze echilibrul, deoarece nu dorea sa intre intr-un conflict cu Rusia.

Intre timp, Microsoft a reusit sa identifice grupul rus din spatele atacului, fiind vorba despre Nobelium, declarand ca este vorba despre aceeasi care au fost si in spatele SolarWinds. Acest grup a fost implicat si in pirateria Comitetului National Democrat din 2016, cat si in atacurile savarsite asupra Pentagonului, a sistemului de e-mail de la Casa Alba si a comunicarilor neclasificate ale Departamentului de Stat.

Conform analistilor Departamentului de Stat, afeat nou atac incearca sa transmita mesajul ca Rusia isi intensifica campania, pentru a demonstra ca nu va da inapoi in fata unor sanctiuni, expulzari de diplomati sau a oricaror alte presiuni.Tensiunile s-au intensificat in momentul in care un grup a tinut “ostatica” afacerea Colonial Pipeline. Atacul a fortat compania sa opreasca o conducta care aducea aproape jumatate din gazul, motorina si combustibilul de pe coasta de est, determinand o crestere a preturilor la gaz.

Facebook