9.8 C
București
2023 noiembrie 29

Google a refuzat sa lucreze cu armata americana, dar in schimb are contracte cu armata chineza

RECOMANDARI

- Advertisement -

Gigantul high-tech Google este acuzat de miliardarul american Peter Thiel ca lucreaza efectiv cu armata chineza. Pe 6 Aprilie Intro teleconferinta unde era alaturi de Mike Pompeo, fost secretar de stat in administratia Trump si ex consilierul prezidential Robert O’Brien, a spus ca “Deoarece totul in China este fuziune civil-militara, Google lucra efectiv cu armata chineza, nu cu armata americana”.

Interesant este faptul ca Peter Thiel este membru al Consiliului de Administratie al Facebook si cofondator al PayPal. Afirmatia sa socanta vine pe fondul refuzului Google de a reinnoi un contract cu Pentagonul, in 2018, care oferea armatei americane inteligenta artificiala pentru analiza inregistrarilor video facute de drone. Explicatia de atunci a conducerii Google a fost ca fiind o Multinationala privata nu sprijina utilizarea inteligentei artificiale in domeniul militar.

La vremea respectiva nu a parut extrem de ciudat ca tot in 2018, Google a semnat un contract de cooperare cu Universitatea Tsinghua din China pentru crearea unui nou consortiu de cercetare in domeniul inteligentei artificiale. Abia in in raportul Pentagonului 2020 privind puterea militara a Chinei, a fost mentionata universitatea Tsinguha, alaturi de alte 59 ca avand contracte cu armata Republicii Militare Chineza, careia ii ofera tehnologii superioare pentru sisteme militare.

Pe site-Departamentului de Stat a aparut un avertisment despre strategia Partidului Comunist Chinez care implica furtul proprietatii intelectuale pentru a obtine dominatie militara.
Miliardarul Peter Thiel a povestit ca a vorbit cu administratorii Google care au recunoscut ca au decis sa colaboreze cu China pentru ca cei din conducerea gigantului „au crezut ca ar putea sa ofere tehnologia pe usa din fata, pentru ca, daca nu o vor da, China ar fura-o oricum”. In teleconferinta organizata de fundatia republicana Nixon, Thiel a mai spus: “baietii de la Google sunt niste idioti utili, combinati cu coloana a cincea a Partidului Comunist Chinez”.

Coloana a Cincea este denumirea celulelor de spioni si agenti de influenta straini care lucreaza pentru partidul comunist. Pompeo a afirmat si el la teleconferinta ca Beijingul este dispus sa foloseasca inteligenta artificiala ca sa transforme intreaga societate intr-un stat de supraveghere, cu software de recunoastere a fetei, care este mult mai intruziv si totalitar decat era Rusia stalinista.”
Despre Facebook, companie in care Peter Thiel este membru al consiliului de administratie, miliardarul a afirmat ca are foarte multi angajati chinezi si a dat un exemplu despre puterea lor de influentare a deciziilor din companie.

„Angajatii din Hong Kong au fost cu totii in favoarea protestelor si a libertatii de exprimare, dar au existat mai multi angajati la Facebook care s-au nascut in China”, a spus Thiel. „Acestia erau de parere ca este doar aroganta occidentala si ca nu ar trebui ca firma sa tina cu vreo parte in conflictul din Hong Kong, asa ca restul angajatilor de la Facebook au renuntat”.

Pentru a opri infiltrarea Chinei in sectorul tehnologic american, Peter Thiel are o recomandare:
„Trebuie sa criticam companii precum Google care colaboreaza in domeniul IA cu China comunista, dar refuza sa o faca cu armata SUA”. Cred ca ar trebui sa punem multa presiune pe Apple cu intregul sau lant de aprovizionare cu forta de munca din China, unde produce iPhone”.

- Advertisement -

PE ACELASI SUBIECT

Ultimele stiri

Facebook