3.7 C
București
2023 noiembrie 25

Dupa Cehia, Slovacia, Estonia si Lituania a venit randul Romaniei sa expulzeze diplomati ai Federatiei Ruse

RECOMANDARI

- Advertisement -

Relatiile diplomatice ale Federatiei Ruse cu Uniunea Europeana se degradeaza progresiv, in cursul saptamanii trecute, Cehia, Slovacia, Estonia si Lituania au expulzat ca “persona non grata” mai multi diplomati. Astazi, printr-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe de la Bucuresti si dupa intalnirea ministrului Aurescu cu ambasadorul rus la Bucuresti, Valeri Kuzmin, a fost expulzat adjunctul atasatului militar din Ambasada, Alexey Grishaev.

Toate aceste actiuni fac parte din strategia de solidaritate a statelor europene cu Cehia, ale carei servicii de contraspionaj au descoperit implicarea agentilor GRU in exploziile produse in toamna anului 2014 la depozitul de munitii de la Vrbetice. Praga a declarat persona non grata 18 diplomati rusi si s-a adresat partenerilor din NATO si UE sa arate solidaritate cu ea. Prin urmare, Slovacia a expulzat joi trei diplomati rusi, iar Estonia si Letonia cate unul de fiecare. Lituania a declarat la randul ei, persona non grata, doi diplomati rusi.

Persoanele care fac obiectul acestor expulzari au folosit acoperirea diplomatica pentru a pune in pagina diferite activitati de spionaj, a precizat seful diplomatiei lituaniene Gabrielius Landsbergis. Si in cazul atasatului militar de la Bucuresti, considerat “persona nongrata “, s-a constatat ca “ activitatile si actiunile sale contravin prevederilor Conventiei de la Viena privind relatiile diplomatice din 1961.”

In ceea ce priveste relatiile diplomatice bilaterale, ambasadorul rus la Bucuresti, Valeri Kuzmin a adresat zilele trecute o Amenintare deloc voalata, insinuand ca Romania ar trebui sa fie ingrijorata daca s-ar implica intr-o „aventura militara” alaturi de NATO, fapt care l-a obligat pe ministrul Bogdan Aurescu sa afirme: “orice amenintare la adresa Romaniei este o amenintare la adresa NATO”.

- Advertisement -

PE ACELASI SUBIECT

Ultimele stiri

Facebook