3.7 C
București
2023 noiembrie 25

Drone neidentificate roiesc nestingherite in jurul distrugatoarelor SUA. Se pregateste ceva?

RECOMANDARI

- Advertisement -

O flota misterioasa de drone a zburat deasupra unor distrugatoare americane in largul coastelor Californiei, in 2019, in cursul mai multor nopti, incidentul fiind investigat la nivel inalt de Marina SUA si FBI, relateaza The Drive si Popular Mechanics.

In noaptea de 14 iulie 2019, 3 distrugatoare americane din clasa Arleigh Burke, USS Kidd, USS Rafael Peralta si USS John Finn, navigau in largul coastelor Californiei, la circa 160 de kilometri de tarm, cand au fost vizitate de drone misterioase al caror comportament a fost inregistrat in jurnalele de bord.

Acestea au fost descrise de USS Kidd drept vehicule aeriene fara pilot (UAV-uri), fiind captate de echipe de informatii SNOOPIE – insarcinate cu fotografierea unor tinte de interes sau obiecte ce pot ameninta navele Marinei – asta in pofida faptului ca navele sunt echipate cu senzori sofisticati.

La fel au procedat si celelalte distrugatoare. Kidd a observat lumini rosii si albe deasupra puntii sale pentru elicoptere. In urmatoarea noapte, dronele au aparut din nou, dar, de data aceasta, intalnirile s-au desfasurat mai aproape de Insulele San Clemente administrate de Marina SUA.

La scurta vreme dupa ce au observat dronele, scrie The Drive, navele au intrat in stare de comunicare restrictionata, pentru a asigura securitatea operationala, punand in aplicare protocoale de „control de emisii” electronice. USS Kidd a atentionat asupra situatiei si celelalte distrugatoare ce navigau in zona.

USS Kidd a mai inregistrat aparitiile dronelor si pe 25, respectiv 30 iulie – la acele date o investigatie complexa implicand Marina, Paza de Coasta si FBI-ul fusese deja deshisa Dar, in ciuda unor observatii multiple, sursa lor nu a putut fi identificata – dronele nu erau modele civile, un vas din preajma distrugatoarelor lansa drone in acele zile, dar nu se potriveau nici descrierile, si nici orele de zbor nu corespundeau. De fapt, vasul de croaziera respectiv, Carnival Imagination, a luat legatura cu Marina pentru a raporta la randul sau aparitiile, scrie Popular Mechanics. O alta nava de explorare oceanica lansa drone, dar acestea nu erau compatibile ca model si nu zburau la distante mari.

Pozitia distrugatoarelor si a dronelor pe 15 iulie, a doua noapte FOTO The Drive

The Drive scrie ca au observate si sase drone odata deasupra navelor americane, efectuand manevre indraznete pe perioade indelungate de timp (90 de minute) in conditii de vizibilitate redusa (de o mila nautica) in preajma unei baze de antrenament sensibile. Publicatia de investigatie a obtinut date din jurnalele de bord prin solicitari de informatii publice, dar si analizand date de localizare a navelor.

Faptul care adanceste si mai mult misterul este ca dronele au fost observate aproape de locul in care pilotii portavionului USS Nimitz au observat in 2014 obiectele zburatoare pe care le-au descris ca avand forma unor bombonele Tic-Tac – aceste observatii ale pilotilor au fost confirmate de armata SUA.

Echipajul celor patru distrugatoare a descris in termeni similari dronele care au roit deasupra lor in 2019 -acestea au demonstrat capabilitati peste dronele comerciale existente, inclusiv in privinta timpului de zbor. In plus, acestea au aparut la circa 160 de kilometri de coasta -o distanta mult peste capacitatea majoritatii dronelor existente.

Intr-unul dintre incidentele inregistrate in jurnalele de bord, o drona a mers in ritmul distrugatorului care se deplasa cu o viteza de 16 noduri, ca si cum operatorul acesteia ar fi vrut sa-si observe mai atent tinta.

Incidentele care au vizat distrugatoarele americane nu au fost izolate, arata Popular Mechanics. In toamna aceluiasi an, o flota formata din aproximativ sase drone a fost observata deasupa centralei nucleare Palo Verde din Arizona. Totusi aparitia unor drone in preajma distrugatoarelor astfel incat sa fie vazute starneste multe intrebari – de ce ar dori operatorul lor sa atraga atentia in acest fel?

Jurnal de bord USS Kidd FOTO The Drive

Daca dronele nu au fost operate de armata americana in cadrul unui eventual program secret, aceste incidente reprezinta o incalcare a securitatii foarte importanta, arata The Drive. Daca au facut parte dintr-un fel de actiune sub acoperire, este totusi neclar de ce zborurile au fost efectuate atat de deschis, de frecvent si intr-o maniera aproape hartuitoare. Si mai tulburatiare este insa intrebarea: daca a fost implicat un actor de stat strain, de unde au fost lansate dronele?

Jurnal de bord USS Rafael Peralta FOTO The Drive

Un lucru este totusi destul de sigur: Marina americana are o cantitate mare de date despre aceste evenimente. Documentele de la bord reflecta faptul ca au fost desfasurate mai multe echipe independente de informatii fotografice – or, acestea sunt doar o mica parte dintr-o suita sofisticata de capabilitati de supraveghere si senzori avansati, inclusiv capacitatea de a detecta emisiile radio din vecinatatea navelor. Iar asta dincolo de sistemele de senzori de la sol care supravegheaza indeaproape zona. De fapt, este curios faptul ca acei senzori, lalolata cu o inregistrare fotografica probabil extinsa, nu au fost suficienti in sine pentru a lamuri problema. Acest lucru pune sub semnul intrebarii denumirea de „drona”. A existat vreodata o descriere mai pregnanta a acestor vehicule dincolo de lumini aparute pe cer?

- Advertisement -

PE ACELASI SUBIECT

Ultimele stiri

Facebook