„Dinner for two“ la Casa Alba

Asteptata cu mare interes politic, militar si economic intalnirea dintre cea mai puternica femeie din lume si cel mai puternic barbat al globului, s-a incheiat cu declaratii optimiste in privinta Lumii Libere.Discutiile din Oval Office dintre cancelara Merkel si presedintele Joe Biden, s-au axat pe situatia din Ucraina in contextul gazoductuui rusesc North Stream 2, si, pe simplificarea circulatiei dintre nemti si americani dupa interdictiile generate de pandemia cu Covid 19.

Nu avem deocamdata informatii certe referitoare la strategia comuna americano-germana legata de Rusia si China, dar este clar ca puternicii globului, au desfasurat un „brain storming“ in privinta pericolelor comune care vin din cele doua imperii (post)comuniste. Democratul Joe Biden s-a aratat a fi o gazda foarte amabila (spre deosebire de Donald Trump) fata de crestin-democrata Angela Merkel, prezentand la conferinta de presa parteneriatul stabil si eficient al celor doua state. In ciuda unor pareri diferite in ceea ce priveste proiectul Gazprom cu gazoductul care ocoleste Ucraina si aduce o dependenta occidentala fata de Kremlin, Biden cat si Merkel, sunt de acord cu ajutorul pentru Kiev cu obiectivul ca acest stat atacat de rusi, sa se reformeze in vederea aderarii la NATO si UE. Americanii nu agreaza acordul europeano-rus cu North Stream 2 datorita intentiei Casei Albe ca exportul autohton de gaz sa ajunga in Europa, taxand astfel importul german si nu numai acesta.
Trebuie insa precizat faptul ca, pretul gazului rusesc este mult mai ieftin decat acela al SUA pe fondul unui dumping putinist, menit sa taie de la radacina orice concurenta de peste Ocean. Dincolo de vederile diferite cauzate de gazoductul finalizat la sfirsitul lunii august a.c. Angela Merkel a venit la Washington cu o intreaga delegatie economica cu speranta unei dezvoltari in domeniul comercial. Acest cadru, mareste aria de operatiuni germane in SUA, salutate de Casa Alba in dauna pietii chinezesti care asigura o desfacere colosala a produselor federale, intarind direct sau indirect PIB-ul autoritarului presedinte Xi. Dupa incheierea partii politice a dialogului americano-german presedintele Biden a invitat-o pe Angela Merkel la un dineu special pentru meritele incontestabile in reluarea si dezvoltarea relatiilor bilaterale.
„Dinner fort wo“ s-a transformat in „dinner for four“ intrucit au participat atit „first Lady“ Jill Biden cit si „first man“ Johannes Sauer sotul cancelarei.

Comunismul sovietic dispare dupa 30 de ani

In Europa, am trait cateva evenimente de o importanta istorica colosala prilejuite de rezultatele alergerilor din Moldova si Bulgaria. Dupa ce Georgia si Armenia s-au lepadat de „religia“ si dominatia comunista a fostului URSS, am savurat desfasurarile intense atat la Chisinau cat si la Sofia. Moldovenii nostri au spus Nu/Niet partidelor postcomuniste ale Moscovei si au ales drumul spre democratie si libertate al Occidentului in timp ce la Sofia sceneta falsa pseudo-europeana a lui Boiko Borisov, s-a incheiat cu pierderea monopolului si al hegemoniei socialiste in fata Opozitiei conduse de actorul Slawi Trifonov. Cativa ani buni, au trait bulgarii sub guvernele Borisov care au deturnat bani europeni si au respins reformele comunitare obligatorii ale Contractului de Aderare, mimand statul de drept cu o Justitie corupta si un aparat de securitate subordonat oligarhiilor si mafiilor de la sud de Dunare. Opozitia bulgara intarita de Diaspora ei, s-a transformat intr-o forta electorala dupa modelul romanesc, astfel incat a inclinat balanta electorala catre societatea libera, doritoare de reforme in vederea functionalitatii statului de drept.

Presedinta Maia Sandu-interviu in „Der Spiegel“

Imediat dupa succesul convingator din cadrul alegerilor dupa care partidul ei PAS, a obtinut majoritatea parlamentara, presedinta Moldovei a fost abordata direct de catre celebra revista germana „Der Spiegel“. Dincolo de faptul ca evenimentul electoral a fost foarte bine mediatizat in Germania unde fosta economista a Bancii Mondiale, se bucura de un lobby puternic atat din partea cancelarei cat si din partea presedintelui Steinmeier, am remarcat contributia decisiva a Diasporei. Majoritatea covarsitoare a moldovenilor din Occident, au votat pro Maia Sandu, intr-o proportie de 86%, demonstrand dorinta lor ca si la Chisinau, sa se inceapa cu negocierile de integrare in UE. In interviul acordat saptamanalului german (de culoare social-democrata) Maia Sandu a subliniat obiectivele noului Parlament si Guvern. Ea a derclarat ca: „vom face curatenie in Procuratura pentru a scapa de clanurile corupte“, „prioritatea noastra este lupta anti-coruptie si dezvoltarea statului de drept conform Constitutiei noastre“, „moldovenii vor ordine si bunastare dupa ce Statul a fost slab si nu i-a aparat“.

Rezultatul este istoric si a anhilat anumite manipulari legate de geopolitica Moldovei in ideea de a distrage atentia oamenilor de la problemele reale interne. In final, Maia Sandu, a promis public faptul ca va urmari investigatia despre furtul miliardului de USD din cele 3 banci, si, a lansat un apel catre Diaspora de revenire acasa, astfel incat impreuna sa refaca Republica Moldova. Raspunsul nu s-a lasat asteptat iar feedbackul a fost pozitiv prin dorinta unora din Diaspora de a se alatura noii forte democratice in reconstructia de la Chisinau. Proiectul moldovean este frumos si fezabil, asa incat vreau sa cred ca, va fi pus in practica in totalitate spre deosebire de Romania unde alinierea europeana, este „in viteza a doua“!