25 C
București
2023 septembrie 28

Digitalizarea Romaniei: marea provocare a cabinetului Citu

RECOMANDARI

- Advertisement -

Una dintre grelele misiuni ale cabinetului Citu va fi digitalizarea completa a Romaniei, parte din angajamentul luat in fata Comisiei Europene privind fondurile de reconstructie si rezilienta. Guvernul este obligat sa implementeze, incepand de anul acesta, criteriile elaborate de Uniunea Europeana, cuprinse in proiectul The Digital Competence Framework, care privesc o evaluare a tururor statelor membre pentru competente digitale.

Conform datelor oficiale, anul trecut, 85% dintre romani au utilizat Internetul macar odata intrun an, 38% au facut plati on-line, insa din punct de vedere al infrastucturii digitale, institutiile statului roman sunt mult in urma celor europene. Ce inca pare greu de acceptat in sistemul public de la noi este in primul rand transparentizarea cheltuielilor banului public si apoi accesul fiecarui cetatean la servicii publice digitalizate.

Traim un veritabil paradox specific romanesc, desi industria IT este una dintre cele mai profitabile afaceri romanesti, in ciuda faptului ca avem unul dintre cele mai rapide si suple conexiuni la internet, statul a ramas captiv birocratiei de secol XIX. Asadar, revenind la digitalizarea Romaniei si la misiunea grea asumata de partidele arcului guvernamental, fara de care nu pot fi obtinute sume importante, din cele 80 de miliarde de euro puse la dispozitia tarii noastre, premierul Citu trebuie sa livreze destul de repede un proiect de folosire a tehnologiei informatiei in toate procesele politice si administrative, aducand Romania in secolul XXI.

Pana acum, sistemul a fost extrem de rezistent la reforma si modernizare, coruptia, incompetenta, ticalosia, tradarea, birocratia excesiva, frica au facut ca tara noastra sa figureze pe penultimul loc, in lista furnizata de Comisia Europeana, privind gradul de informatizare a institutiilor statului. Primul pas a fost facut prin crearea Autoritatii pentru Digitalizarea Romaniei, a aparut Ordonant 38 care privind transmiterea inscrisurilor in format electronic si care impune tuturor institutiilor publice din Romania sa accepte inscrisuri in format electronic, semnate digital si sa raspunda in acelasi format.

Bugetul ADR este de 19.000.000 lei anual, la care se adauga un buget special de investitii, de 3,5 milioane lei, plus absortie de fonduri europene. In cadrul Autoritatii lucreaza deja peste 100 de angajati. Proiectele demarate de Florin Citu, intr-o prima etapa, vizeaza facturarea electronica pentru achizitiile publice, conectarea caselor de marcat On-line, anuntand ca noua platforma IMMInvest.ro se va lansa pe 28 aprilie.

Ambitiile enuntate ale Cabinetului Citu sunt ca pana in 2030, economia digitala sa aduca 50 de miliarde de euro in plus la PIB.

Daca proiectul de digitalizare nationala va functiona corect, in urmatorii 10 ani, vor aparea 1.000.000 de noi locuri de munca.

- Advertisement -

PE ACELASI SUBIECT

Ultimele stiri

Facebook