Acasă OPINII De la Razboiul Rece la Razboiul Civilizatiilor

De la Razboiul Rece la Razboiul Civilizatiilor

0
De la Razboiul Rece la Razboiul Civilizatiilor

Traim intr-un stres permanent generat de autocrati, si dictatori, pregatiti sa-si extinda influenta pentru  mentinerea propriei puteri, dublata de incercarea de destabilizare  a statelor de drept.

Teatrul operatiunilor din Europa, cuprinde  frontul Rusia vs Ucraina/NATO  in care Turcia apare cu parteneriate in functie de interesele „Sultanului“  de la Ankara. Teatrul asiatic, are drept combatanti foarte periculosi  China, Iran si  Coreea de Nord, agresivi in razboiul electronic.

Hackerii chinezi, au atacat „fabricile de gindire“ din America precum si conturile dizidentilor alaturi

de organizatii occidentale, „pedepsind in numele partidului comunist  pe criticii presedintelui XI.

„Armata IT“ ruseasca, a gaurit 30.000 de obiective in SUA, printre care 9 autoritati federale si 100 de mari concerne in frunte cu Microsoft la ordinul venit din partea unor organe de stat.

Nu intimplator presedintele Biden, va da o ordonanta pentru sanctionarea Moscovei cu restrictii economice si financiare a companiilor tehnologice care asigura echipamentul pentru serviciile de spionaj, angajate in operatiunile internationale si nationale cum ar fi Crimea anexata.

Spania, Franta si Germania, s-au aflat si ele sub tirul direct al hackerilor din serviciile secrete de la Moscova, care au penetrat de exemplu Bundestagul si Guvernul Federal de la Berlin.

In aceste jocuri globale, devin actuale si foarte necesare, reinnoirea aliantelor formate din marii „actori“ politici si militari ai Lumii Libere.

NATO este in  alerta datorita manevrelor rusesti spre Ucraina

Bruxelles. Miscarile (ostentative) ale unitatilor rusesti de pe linga grantia ucrainiana, produc o incordare deosebita in Alianta Transaltlantica, si, inclusiv in Romania.

In cadrul unei sedinte de urgenta convocate de catre MAE al Ucrainei  in comisia comuna de la NATO, secretarul general Jens Stoltenberg, a declarat ca „inarmarea Rusiei si adunarea unor asemenea forte cu cca 110.000 militari, este nemotivata, nefondata si ingrijoratoare“

Norvegianul cere Moscovei, incetarea provocarilor  pentru a testa capacitate de actiune a lor, precum si reactia  membrilor NATO.

Ministrul Apararii de la Moscova Seghei Soigu, explica la rindul sau ca „antrenamentele sunt pe masura unor pozitionari a 40.000 de militari  NATO de pe flancul  nord- estic al Europei, ceea ce in opinia lui, reprezinta un pericol pentru Rusia“.

De partea cealalta, Alianta Transatlantica, a dat asigurari ferme de sustinere a Kievului in cazul unui atac rusesc fara a trimite insa echipament militar. Presedintele Selensky ca si MAE cer americanilor si occidentalilor masuri operative „pentru a speria pe rusi“ intrucit Kremlinul „submineaza capacitatea de aparare a armatei ucrainiene“. Presedintele Biden va livra echipamente speciale

pentru respingerea unui eventual atac rusesc, nu inainte insa,  de a.fi vorbit cu „tarul“ Putin pentru a-i propune deescaladarea situatiei din Europa  dar si pentru  o intilnire directa intr-un stat  tert.

Cancelara Angela Merkel a avut si ea un dialog cu  chiriasul de la Kremlin  care foarte suparat i-a spus ca „  cei 40.000 de militari NATO  prezenti la granita, au declansat  o alarma in armata Rusiei“.  De la Berlin Angie  l-a  asigurat din nou la Kiev pe presedintele  Selensky  despre grija  si sustinerea Germaniei  pentru  viitorul partener NATO.

 In concluzie, teatrul european se afla intr-o  stare  latenta de explozie la cea mai mica gresela a uneia din parti. Romania ca membru NATO, este primul vizat de rusi.

„Putin nu va risca insa un razboi contra Europei“ a declarat fostul ambasador german la Moscova Rüdiger von Fritsch, intrucit nu va rezista economic si financiar marilor provocari“ militare“.Pe de alt aparte  Kremlinul, nu poate intra intr-o alianta cu China deoarce are complexe de inferioritate fata de Beijing“, a mai  mentionat fostul diplomat german.

PIB-ul Rusiei de exemplu, este mai mic decit acela al Italiei!

Retorica agresiva a lui Putin, semnalizeaza in fond doar prezenta lui pe scena mondiala unde isi doreste a avea un loc rezervat la masa greilor. Din punct de vedere comercial oligarhii lui Putin, nu isi pot permite o rupere a businessului cu exportul energetic spre Occident intrucit de acolo vin banii lor.

„Singura masura dura si eficienta este in opinia lui Rüdiger von Fritsch, sanctionarea comerciala a baietilor rai de la Moscova care isi vad in mare pericol activitatile economice interne.“

SUA maresc numarul de militari in RFG, dar se retrag din Afganistan

Berlin/Casa Alba Poate intimplator sau nu prima vizita a unui reprezentant al presedintelui Biden in Germania, a fost aceea a Ministrului Apararii de la Washington Loyd Austin.

General cu 4 stele, stationat o perioada in cadrul fortelor americane in RFG,  seful Pentagonului, a venit la Berlin cu o geanta diplomatica cu stiri foarte bune pentru europeni.

La cei 34.500 de militari americani se vor adauga  inca 500 de experti militari IT  in vederea apararii  contra atacurilor cibernetice  lansate de rusi, chinezi si nord-coreeni.

Pentru NATO, raminerea americanilor in Germania linisteste spiritele aprinse de Trump.

Ma gindesc la polonezi, baltici si romani  care nu ramin singuri in fata pericolului de la Rasarit.

Calmarea europenilor de catre Biden, vine dupa  ce Donald Trump a vrut sa-i pedepseasca pe nemti si  cancelara Merkel cu „relocarea“ trupelor americane ceea ce ar fi insemnat mutarea unor mari centre de comanda terestre, aeriene si marine. La mijloc era mai mult vanitatea lui Trump fata de rebela Angie care sub semnul unui buget militar insuficient (sub 2% din PIB), urma sa simta o vendetta a lui Donald, datorata impunerii de noi taxe vamale pe produsele SUA.

 Un alt teatru  de operatiuni millitare  cu implicarea  NATO, se inchide in  Afganistan,  ca  urmare a deciziei  presedintelui Biden de retragere a celor 10.000 de soldat i americani.

Razboiul din Afganistat a costat citeva bilioane $  pe americani, in timp ce trupele germane au avut nevoie de 17 miliarde €, dincolo de miile de vieti pierdute.

Nemtii  cu 1.100 de militarii, italienii,  turcii, romanii, georgienii si mongoili, pregatesc  operatiunile de inchidere a bazelor lor incepind cu 1 mai  . ceea ce a produs o bucurie la talibani care abia asteptau ordinul de la Casa Alba pentru a pune mina pe Kabul alaturi de teroristii din Afganistan.

Parteneriate noi pe harta aliantelor internationale

Berlin/Tokio. Intre cele doua metropole a avut loc o premiere in cadrul relatiilor vechi de peste 160 de ani;  Germania si Japonia au semnat un acord de alianta diplomatica si militara astfel incit Berlinul va juca un rol imporatant si in spatiul indo-pacific.

Cooperarea a fost negociata in format de 2+2 cu ministrii de externe si ai armatelor in vederea asigurarii unui echilibru necesar Japoniei fata de expansiunea Chinei  din zona asiatica.

Berlinul se angajeaza sa asigure protectia rutelor marine comerciale precum si controlul privitor la emabrgoul contra Coreii de Nord a caror nave transporta arme sau alte marfuri supuse sanctiunilor internationale.

O alta componenta importanta in noul parteneriat germano-japonez, il regasim in lupta comuna impotriva terorismului international si la fel in  apararea atacurilor cibernetice lansate de puteri asiatice conduse de autocrati si dictatori.

 Mihai Rusu-München

Facebook