1.5 C
București
2023 decembrie 1

De la patriotismul local la extremismul european de dreapta

RECOMANDARI

- Advertisement -

Actul I: o mica vendetta verbala intre vice-PM Kelemen Hunor si Presedintele Klaus Iohannis

Raporturile politice si etnice intre UDMR si societatea civila din Romania, au prezentat un interes deosebit in dezbaterea europeana a marelui cotidian german „Frankfurter Allgemeine Zeitung“.

Dupa acuzatiile publice lansate cu oarecare ironie de catre Presedintele Klaus Iohannis referitoarea la intentia de scindare a Romaniei prin obtinerea autonomiei Tinutului Secuiesc, a venit prompt reactia sefului UDMR. Asadar, un sas si un maghiar vorbesc despre suveranitatea Romaniei.

„Aceasta declaratie nu trebuia facuta“ a dezvaluit Kelemen Hunor presei germane care remarca valoarea dar si exagerarea drepturilor minoritatii maghiare primite din partea statului roman.
„Solicitarea autonomiei secuimii nu place elitei politice de la Bucuresti, in ciuda faptului ca, UDMR a asigurat actuala guvernarea“, a continuat Hunor, incercind apoi sa detensioneze conflictul
verbal generat de dl Klaus Iohannis cu bomba (dez)amorsata prin „subminarea suveranitatii Romaniei cu autonomia zonei populate de cei 1,2 milioane de maghiari!“
„Patriostismul“ lor loca exageratl, inexistent la minoritarii germani din Alsacia sau Lorena ca departamente franceze, creaza pe de o parte un mare avantaj etnic, dar pe alta parte o stare de eruptie a unor sentimente nationaliste, folosite chiar de Fidesz aliatul de la Budapeste al UDMR.

Pretul mare al minoritatii maghiare

Kelemen Hunor transmite Europei ca, PM Viktor Orban, nu vrea sa influenteze politica interna a Romaniei prin UDMR!“ In schimb, vice-PM Romaniei, cere ca limba maghiara sa fie folosita la autoritati, avind exemplul Italiei (cu Tirolul de Sud) si al Finlandei.
„Acolo unde exista majoritate secuiasaca, sa se vorbeasca limba maghiara atit de catre functionarii romani cit si de colegii lor unguri, per total minoritatea urmind a avea mai multi reprezentanti atit in ministere cit si la politie, unde numarul redus, inseamna in opinia lui Hunor, o lipsa de loialitate a lor fata de statul roman“.
Tunurile presedintelui UDMR, au atacat si descentralizarea, considerata drept o necesitate de gopodarire locala a secuilor, si, nu un separatism sau izolare fata de celelalte autoritati.
La aceasta argumentare, am o proba existenta in Tirolul de Sud ca parte (extrem de bogata) din Italia de Nord unde capitala Bolzano (bilingva este adevarat), se autoadministreaza si se autofinanteaza, trimitind 10% din propriul PIB bugetului centralizat de la Roma; asadar autonomia este foarte buna si pentru Tinutul Secuiesc, dublata insa de autofinantare in parte, dar si cu subventii de la Bucuresti.

In fine, Frankfurter Allgemeine Zeitung, aminteste pragmatismul si compromisul demonstrat in ultimii ani de catre UDMR, sustinator al PSD in subordonarea Justitiei de catre Livui Dragnea, ceea ce l-a determinat pe ex-presedintele PPE Joseph Daul sa fie la vremea respectiva foarte critic la adresa lui Kelemen Hunor si compania.

Actul II Hallo Diktator!

Nationalismul secuiesc are un partener puternic in Fidesz ca partid de guvernare in Ungaria, aflat acum in situatia de a fi fost retras din fractiunea crestin democrata a p
Parlamentului European.

Pentru a evita rusinea cu suspendarea, anuntata de Mannfred Weber presedintele bavarez al fractiunii de la Bruxelles, PM Viktor Orban a decis adhoc, scoaterea celor 17 deputati, ramasi azi „independenti“ dar gata pentru a forma o noua alianta internationala de (extrema) dreapta.

Radicalizarea, nationalismul si extremismul promovat de Fidesz, a produs un stres formidabil in
Parlamentul European, amintind ca liberalii, verzii si social-democratii, nu au mai tolerat deraierile lui Viktor Orban.

Nu intimplator fostul presedinte social democrat al Comisiei Europene luxemburghezul Jean Claude Juncker, il saluta pe Viktor Orban la Bruxelles cu „Hallo Diktator“ ceea ce arata cit se poate de convingator, relatia celor doi dar si parerea generala a membrilor fata de copilul rebel al UE.
In acest fel, UDMR pierde un aliat de nadejde din PPE fara a avea vreo reactie, astfel incit sunt convins ca, „cineva de acolo de sus a spus Nem“ fie de frica unor frictiuni din afara fie de spaima unor actiuni neplacute din Romania.

Cei 17 deputati ramasi fara fractiune, isi cauta acum noi aliati din Parlamentul European, incercind sa formeze o platfoma extremista alaturi de marii populisti din Italia, Franta, Olanda, Germania, Scandinavia etc. Va adera si AUR la viitoarea coalitie de extrema dreapta pentru alegerile din 2024?

Actul III Internationala Nationalista este Anti-Populara

Marea eroare a partidelor de dreapta conduse de Matteo Salvini, Marine le Pen, Geert Wilders, Jörg Meuthen sau Viktor Orban cu polonezul Kaczinski, este iluzia de a fi adevaratii reprezentanti ai poporului.
Tribunul Populist din ei, nu este axat pe o ideologie clara ci doar pe un show ieftin cu acuzatii si jigniri dar fara solutii reale.

Singurul fenomen care-i uneste (deocamdata), este migrarea cu efectele bine speculate in fata propriului electorat, speriat degeaba de sirienii, afganii sau irakienii (multi fara studii) care “le vor lua locurile de munca“.

Dilema lor apare, atunci cind sunt abordate temele serioase din UE precum subventiile, lupta contra pandemiei, creditarea Pietii Comune ,NATO, relatiile cu Rusia/China, provocari la care ei nu sunt capabili sa ofere raspunsuri datorita lipsei unui program comun pentru rezolvarea marilor conflicte.

Disensul extremistilor de drepta

Cum sa fie unitate ideologica cind extremistii occidentali, percep provocarile mai sus enumerate cu totul altfel decit populistii din estul si sud-estul Europei?
Declaratia polonezului Legutko din fractiunea partidelor de dreapta, arata cit se poate de limpede situatia actuala generata de interesele diferite ale liderilor:

PiS care conduce guvernul de la Varsovia, are un cadru stabil in timp ce Fidesz, bate pasul pe loc iar Lega Nord cu Fratelli di Italia sunt contestate chiar de electorii din „Cizma“.
Sunt curios sa aflu raspunsurile oferite de AUR cu George Simion la razboiul din Donbass (Ucraina), la anexarea Crimeii, la razboiul din Siria si Libia sau la amenintarea ruseasca de la granitele Romaniei!
Revenind la „Internationala“ propusa de conducatorii occidentali, trebuie sa constat din nou ca, polonezul Kaczinski vrea sa ramina in PPE, in timp ce George Simion nu prea stie unde-i este locul.

„Restul“ liderilor din Italia, Franta, Olanda si Germania, par a fi solidari doar in actiunile PR in timp ce simpatia si increderea in partidelelor lor, inregistreaza o scadere dramatica.
Ca exemplu, va ofer Alternativa pentru Germania, aflata sub observatia Contraspionajului federal.

Din München-Mihai Rusu

- Advertisement -

PE ACELASI SUBIECT

Ultimele stiri

Facebook