Dupa impartirea lumii intre cele doua blocuri, cel Nord Atlantic si cel sovietic, a inceput Razboiul Rece, care defineste global competitia pentru inarmare, tehnologie si progres economic. Dupa fatidicul moment 1989, cand toata lumea a inteles ca experimentul comunist coordonat de Moscova, a colapsat, cei mai optimisti analisti, precum ilustru Fokuyama au postulat incetarea marelui conflictul ideologic si au asteptat marea pace, premergatoare a noii secvente din scenariul ordinii mondiale si anume gasirea unei formule unice de gestionare a puterii pe principiile neo liberale ale occidentului, insa astazi putem constata ca suntem inca departe de acest deziderat!
E adevarat, Razboiul Rece asa cum a fost el definit in secolul trecut nu s-a incheiat, ci doar s-a metamorfozat in Razboiul Hibrid, noi fiind acum contemporanii marii inclestari cibernetice, ai caror protagonisti sunt Washingtonul, Beijingul si Moscova. Anul 2020 ne-aratatat cat se poate de clar, dimensiunea noului razboi informational.
Intelligence-ul american a prezentat opiniei publice internationale suficiente dovezi ale implicarii Rusiei, Chinei si Iranului in politicile SUA, prin manipulare, dezinformare si propaganda, diseminate pe platformele de socializare, ajungand sa altereze procesul perceptiv in campaniile electorale pentru prezidentiale. Serviciile secrete britanice au prezentat dovezi indiscutabile despre modalitatile prin care Federatia Rusa a incercat sa perturbe Jocurile Olimpice de la Tokyo, suspendate intre timp din cauza pandemiei de SarsCov 2.
Odata cu recunoasterea oficiala a acestei pandemii, atat chinezii, cat si rusii au declansat ample operatiuni de spionaj, penetrari ale organismelor internationale in vederea obtinerii cat mai rapide a vaccinurilor si exemplele pot continua.
In 2018, in cadrul Forumului Economic Mondial a fost elaborat un prim raport-alerta despre vulnerabilitatea sistemelor informatice in fata atacurilor cibernetice. Atat in 2019, cat si anul trecut, gradul de ingrijorare a crescut culminand cu declansarea pandemiei Covid 19, care introduce in limbajul de specialitate un termen nou: ciberterorismul.
Conform specialistilor cybersecurity, Rusia se foloseste de vulnerabilitatile tehnologiei occidentale pentru a destabiliza institutiile si economiile lumii libere, iar China incearca din ce in ce mai eficient sa concureze la cel mai inalt nivel tehnologic cu SUA, platformele 5 G, fiind cel mai complex exemplu al derularii razboiului cibernetic. Inca din 2015, autoritatile partidului comunist chinez au elaborat un macro-plan de strategie si planificare in urma caruia, pana la sfarsitul lui 2030, China sa ajunga liderul mondial al tehnologiei viitorului.
Acum, daca protagonistii Razboiuli Cibernetic sunt SUA, China si Rusia, ce rol joaca Uniunea Europeana? Companiile Nokia si Ericsson au pierdut startul in fata gigantului Huawei, dar se incapataneaza prin deciziile franco-germane sa clameze nevoia de suveranitate tehnologica, dar aici, se pare ca vizate prin reglementari sunt mai degraba companiile americane decat cele chineze. Intrebarea fundamentala pentru viitorul tehnologic european este daca Adninistratia Biden va reusi sa refaca Armonia comerciala cu Uniunea, detectata progresiv in timpul mandatului Trump.