
Pentru prima data, un cercetator chinez de rang inalt a recunoscut public, sambata, ca vaccinurile chinezesti au o eficacitate relativ slaba in comparatie cu cele fabricate potrivit procedeului ARN messager, precum cel de la Pfizer-BioNTech. Este o marturisire rara din partea unui inalt oficial chinez.
Directorul Centrului chinez de control si preventie a maladiilor, Gao Fu, a recunoscut, sambata, 10 aprilie, ca eficacitatea vaccinurilor chinezesti este slaba. Ele nu au rate de protectie foarte ridicate”, a declarat el intr-o conferinta in orasul Chengdu, in sud-vestul tarii. Motiv pentru care guvernul chinez ar intentiona sa le amestece pentru a le intari.
Afirmatiile lui Gao Fu vin sa submineze eforturile guvernului chinez, care nu inceteaza sa laude meritele vaccinurilor nationale si care distribuie sute de milioane de doze in strainatate, semanand indoiala privind alternativele occidentale, in special vaccinul Pfizer-BioNTech de tip ARN.
„Problema de a sti daca ar trebui sa utilizam diferite vaccinuri provenite din linii tehnice diferite pentru procesul de vaccinare este in prezent oficial in studiu”, a adaugat dl Gao. Un alt oficial de la Centrul de control si preventie a maladiilor, Wang Huaqing, a declarat ca dezvoltatorii chinezi lucreaza la un vaccin pe baza de ARN messager. „Vaccinurile ARN dezvoltate in tara noastra au intrat de asemenea in faza de testare clinica”, a explicat el, fara a prezenta calendarul pentru o eventuala utilizare.
Expertii afirma ca amestecul de vaccinuri, sau imunizarea secventiala, le-ar putea creste eficacitatea. In Marea Britanie, unii cercetatori studiaza astfel o eventuala combinare a vaccinului Pfizer-BioNTech si a vaccinului traditional de la AstraZeneca.
In China, vaccinurile fabricate de Sinovac, o companie privata, si Sinopharm, o companie de stat, au constituit majoritatea vaccinurilor chinezesti distribuite in mai multe zeci de tari, printre care Mexic, Turcia, Indonezia, Ungaria si Brazilia.
Cercetatorii brazilieni au constatat ca eficacitatea vaccinului Sinovac pentru prevenirea infectarilor simptomatice nu depaseste 50,4% – adica aproape de pragul de 50% incepand de la care expertii considera ca un vaccin este util. Prin comparatie, vaccinul Pfizer-BioNTech s-a dovedit a avea o eficacitate de 97%.
Un purtator de cuvant al Sinovac, Liu Peicheng, a recunoscut ca au fost constatate niveluri de eficacitate variabile, precizand in acelasi timp ca acest lucru s-ar putea datora varstei persoanelor participante la un studiu, tulpinii virusului si altor factori.
Daca dl. Gao nu a dat niciun detaliu despre eventuale schimbari de strategie, el a vorbit despre ARN messager ca despre o posibilitate. „Toata lumea ar trebui sa ia in consideratie avantajele pe care vaccinurile cu ARN le pot aduce omenirii”, a declarat el. „Trebuie sa-l urmarim cu atentie si sa nu-l ignoram pur si simplu pentru ca dispunem deja de mai multe tipuri de vaccin”.
Gao Fu pusese anterior la indoiala securitatea vaccinurilor cu ARN messager, la fel ca si media de stat chineze si blogurile stiintifice.
Potrivit expertilor din sanatate, este putin probabil ca vaccinurile chinezesti sa fie vandute in Statele Unite, in Europa occidentala si in Japonia, din cauza complexitatii procesului de aprobare. La randul lui, Beijingul si-a fixat drept obiectiv sa administreze o prima doza la 40% din populatia sa (aduca 560 de milioane de locuitori) pana la sfarsitul lunii iunie.
sursa: Rador