China invadeaza vestul Africii

Generalul Stephen Townsend, seful Comandamentului Militar SUA in Africa, a prezentat Pentagonului un raport in care arata ca Beijingul incearca sa obtina acces in porturi din Mauritania si Namibia, unde ar putea stationa submarine si nave militare. Washingtonul este ingrijorat inca din 2015 ca partidul comunist chinez acumuleaza capabilitati militare pe coastele de vest ale Africii, generand riscuri de tip strategic in zona Oceanului Atlantic.

„China cauta locuri pentru reinarmarea si repararea navelor. Aceste lucruri devin utile din punct de vedere militar in cazul unui conflict. China a stabilit deja prezenta in Djibouti. Acum se orienteaza spre coastele Atlanticului si vor sa creeze astfel de baze acolo”, a declarat generalul Townsend.

„Chinezii vor sa ia prin surprindere Statele Unite in anumite tari din Africa. Proiecte in porturi, eforturi economice, investitii in infrastructura, acorduri si contracte pentru acces mai mare in viitor. (…) Au armament si munitie. Au adus vehicule de lupta. Cred ca vor transfera si elicoptere de atac”, mai atrage atentia generalul american.
„Prezenta militara chineza in zona Oceanului Atlantic ma ingrijoreaza foarte mult”, a subliniat seful Comandamentului SUA in Africa.