7.6 C
București
2023 noiembrie 25

China acuza SUA ca se pregateste de razboi

RECOMANDARI

- Advertisement -

Confruntarea tigrului chinez cu vulturul american a intrat intr-o noua faza. Beijingul
a acuzat joi Statele Unite de faptul ca incearca sa-si „impuna” modelul lor democratic in lume, a denuntat activitatile militare americane si a pledat in favoarea unei „non-confruntari” in urma discursului dur al presedintelui Joe Biden in Congres, relateaza AFP.

Miercuri, Presedintele american Joe Biden a sustinut primul sau discurs de politica externa in Congres. El a apreciat ca America se afla „in concurenta” cu gigantul asiatic „si alte tari, pentru a castiga in secolul al XXI-lea”.
„Autocratii cred ca democratiile nu pot rivaliza”, a apreciat Biden, care a dat insa asigurari ca „nu cauta conflictul cu China”.

Ulterior, purtatorul de cuvant al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, intrebat de jurnalisti, despre discursul locatarului Casei Albe, a apreciat ca este normal ca “Beijingul si Washingtonul sa concureze in anumite domenii,dar aceasta concurenta, la fel ca un concurs de atletism, trebuie sa fie ocazia unei emulatii care sa permita fiecaruia sa se autodepaseasca si nu a unui duel pana la moarte”. Apoi, Wang Wenbin si-a exprimat nemultumirea fata de vointa Statelor Unite de a-si impune sistemul politic altor tari si mai ales Chinei.

In fond, esenta acestui duel al declaratiilor la cel mai inalt nivel, este militarizarea reciproca.
Fortele armate chineze si americane rivalizeaza sa influenteze regiunea Asia-Pacific, mai ales in Marea Chinei de Sud si in zona Taiwanului, ceea ce conduce la tensiuni recurente intre cele doua puteri.

- Advertisement -

PE ACELASI SUBIECT

Ultimele stiri

Facebook